субота, 20 жовтня 2018
  • Київ 21:00
  • Нью-Йорк 14:00
  • Лондон 19:00
  • Токіо 3:00
  • Москва 21:00

Рада прийняла за основу законопроект про українську мову

4 Жовтня 2018

Верховна Рада України 4 жовтня прийняла за основу законопроект № 5670-д «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Законопроектом пропонується визначити порядок функціонування і застосування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя в Україні, крім сфери приватного спілкування та здійснення релігійних обрядів.

Передбачається врегулювати наступні питання:

1) застосування української мови як мови громадянства України;

2) застосування української мови у діяльності органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування в Україні, державних і комунальних підприємств, установ та організацій, інших суб’єктів господарювання державної і комунальної форм власності;

3) застосування української мови в публічних сферах:

а) в освіті та науці;
б) в сфері культури, на телебаченні та радіомовленні, в друкованих засобах масової інформації, у книговиданні та книгорозповсюдженні;
в) в сфері електронних інформаційних систем;
г) в сфері обслуговування споживачів;
ґ) в сфері спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, юридичних послуг, охорони здоров’я, транспорту;
д) при позначенні топонімів, у рекламі, при виготовленні вивісок і табличок;
е) в діяльності громадських об’єднань, політичних партій, суб’єктів господарювання приватної форми власності наданні інформації про їхні товари і послуги;

4) застосування державної мови у власних назвах та іменах;

5) визначення стандартів державної мови;

6) порядок захисту державної мови.