п'ятниця, 15 листопада 2019
  • Київ 20:13
  • Нью-Йорк 13:13
  • Лондон 18:13
  • Токіо 3:13
  • Москва 21:13

Рада прийняла Закон про концесію

3 Жовтня 2019

3 жовтня парламентом прийнято Закон “Про концесію” (законопроект № 1046), метою якого є удосконалення правового регулювання концесійної діяльності для забезпечення можливості ефективного залучення інвестицій в економіку України та розбудову інфраструктури.

Встановлюється чіткий механізм вибору концесіонера та підготовку до реалізації якісних проектів на умовах концесії, що відповідатимуть міжнародній практиці.

Зокрема, Закон передбачає:
– чітке розмежування регулювання концесії та інших форм здійснення державно-приватного партнерства (ДПП);
– єдину процедуру ініціювання та прийняття рішення щодо здійснення ДПП для всіх форм ДПП, у тому числі концесії;
– запровадження прозорої процедури вибору концесіонера (концесійний конкурс, конкурентний діалог), що відповідає кращій міжнародній практиці, зокрема Типовим законодавчим положенням щодо проектів в сфері інфраструктури, які фінансуються з приватних джерел, ЮНСІТРАЛ;
можливість залучення радників та незалежних експертів для підготовки проектів ДПП у формі концесії;
– додаткові гарантії для концесіонерів та кредиторів, зокрема, передбачення концесійним договором права заміни концесіонера на іншого концесіонера;
– спрощення процедур виділення земельних ділянок для проектів ДПП у формі концесії.

Також визначено особливості концесії на ринках, що перебувають у стані природної монополії; особливості концесії щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг; процедуру трансформації оренди в концесію у разі відповідного звернення з боку орендаря; можливість передачі вирішення спорів, які виникають у зв’язку з виконанням концесійного договору, міжнародному комерційному або інвестиційному арбітражу; можливість ініціювання концесії потенційним концесіонером; чіткий механізм контролю та моніторингу за виконанням концесійних договорів; чітке регулювання права власності на об’єкт концесії, метою якого є збереження за державою/територіальною громадою права власності на об’єкт концесії.

Зміни вносяться до понад 30 законодавчих актів.