понеділок, 22 липня 2019
  • Київ 6:32
  • Нью-Йорк 23:32
  • Лондон 4:32
  • Токіо 12:32
  • Москва 6:32

Рада Європи підримує законопроект про вирішення проблеми заборгованості держави за рішеннями судів

14 Грудня 2018

Міністр юстиції Павло Петренко та заступник Міністра юстиції Іван Ліщина провели зустріч з делегацією Ради Європи. Учасники зустрічі обговорили причини невиконання судових рішень ЄСПЛ, винесених проти держави України, питання створення ефективної системи виконання рішень судів та наголосили на необхідності якнайскорішого прийняття розробленого Мін’юстом законопроекту, який забезпечує вирішення цих проблем.

Відповідний законопроект № 8533 вже отримав схвалення у профільному комітеті й готовий до винесення на розгляд депутатів на найближчому сесійному тижні.

Законопроект, серед іншого, передбачає вдосконалення механізму погашення заборгованості держави за рішеннями судів та розширює  можливості державного виконавця з визначення суми заборгованості. Це забезпечить передання таких рішень для виплати до Державної казначейської служби.

Також передбачена компенсація за тривале невиконання рішення національного суду, запровадження нових строків подачі заяв про виконання рішень судів щодо держави.

Окрім цього законопроектом вдосконалено механізм відшкодування збитків держбюджету внаслідок виконання рішень ЄСПЛ.

Читайте також: Порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові правоохоронцями або судом, узгодять з практикою ЄСПЛ