Що буде, якщо не прийти у ТЦК після вручення повістки: роз’яснення адвоката

post-img

1 хв читати

В Україні на тлі війни, що триває, продовжується і мобілізація до війська для відбиття агресії Російської Федерації. У зв’язку із впровадженням Закону №10379 було значно посилено відповідальність за порушення військових обов’язків – штраф за неявку в територіальний центр комплектації та соціальної підтримки (ТЦК та СП) після отримання повістки значно виріс.

Адвокат Тетяна Даниленко розповіла “РБК-Україна”, яке покарання очікує резервістів та військовозобов’язаних у випадку неявки до ТЦК та СП, а також що робити у разі розбіжностей у військовому обліку

Як зазначається, повістку в Україні можуть вручити, щоб людина уточнила свої дані. Це необхідно, якщо між військово-обліковим документом та даними Єдиного державного реєстру призовників виникають розбіжності.

У цьому випадку старший групи оповіщення зобов’язаний запропонувати громадянину (крім співробітників СБУ та розвідувальних органів) з’явитися до ТЦК та СП для уточнення даних та звірення їх з реєстром. Для цього оформляється та вручається повістка. Відмова від неї документується актом та тягне за собою юридичну відповідальність.

Що буде за порушення військового обліку

У зв’язку з посиленням відповідальності було ведено кілька рівнів порушень: перше, повторне та під час воєнного стану.

За перше порушення військового обліку в мирний час загрожує штраф від 3 400 до 5 100 гривень. Якщо це відбувається вдруге або у воєнний час, то сума зростає – від 17 000 до 25 500 гривень.

Як додається, за порушення законодавства про оборону та мобілізацію звичайним громадянам у мирний час загрожує штраф від 5 100 до 8 500 гривень. Якщо йдеться про посадовця чи юридичну особу –  від 17 000 до 34 000 гривень.

Ухилення від мобілізації у воєнний час одразу карається значним штрафом. Для громадян він становить від 17 000 до 25 500 гривень, а для посадовців та юросіб – від 34 000 до 59 000 гривень.

Якщо військовозобов’язаний не прийде у ТЦК за повісткою, ухиляється від взяття на облік чи не оновлює дані, то зараз він ризикує отримати штраф у розмірі 17 000 гривень. Якщо підприємство не надає інформацію про співробітників, то відповідальність лягає на юридичну особу, а штраф, своєю чергою, зростає до 34 000 гривень.

Без автора