Штрафувати за порушення мовного закону будуть лише з 16.07.2022

post-img

1 хв читати

16 січня 2021 року набула чинності ст. 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Так, з 16.01.2021 мовою обслуговування споживачів в Україні є державна мова. Тема не є новою, так як Закон про мову прийнятий ще 16.07.2019. Низка його статей вже є чинною, а ще певна кількість вступатиме в силу аж до 2030 року.

З 16 січня підприємства, установи та організації всіх форм власності, ФОПи, інші суб’єкти господарювання, що обслуговують споживачів, здійснюють обслуговування та надають інформацію про товари (послуги), у тому числі через інтернет-магазини та інтернет-каталоги, державною мовою. Інформація державною мовою може дублюватися іншими мовами.

Втім, є виключення – безпосередньо на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися також іншою мовою, прийнятною для сторін.

З метою сприяння функціонуванню української мови як державної у сферах суспільного життя, визначених Законом про мову, на всій території України діє Уповноважений із захисту державної мови.

Саме Уповноважений із захисту державної мови або мовний омбудсмен наділений повноваженнями щодо розгляду скарг фізичних і юридичних осіб на дії та бездіяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій всіх форм власності, інших юридичних і фізичних осіб щодо дотримання вимог законодавства про державну мову.

Також до його повноважень входить складання протоколів та застосування стягнень у випадках, встановлених законом.

Так, наприклад, порушення вимог Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” щодо застосування державної мови під час засідань, заходів, зустрічей і робочого спілкування, в актах, діловодстві та документообігу в органах державної влади, органах влади Автономної Республіки Крим і органах місцевого самоврядування, на державних і комунальних підприємствах, в установах та організаціях, інших суб’єктах господарювання державної і комунальної форми власності, у судочинстві та діловодстві у судах України, в органах правопорядку, розвідувальних органах, державних органах спеціального призначення з правоохоронними функціями, на державному кордоні України, у процесі виборів та референдумів, у міжнародних договорах України – може призвести до накладення штрафу від 3400 грн до 6800 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Порушення вимог щодо застосування державної мови у сфері освіти, науки, культури, книговидання, у користувацьких інтерфейсах комп’ютерних програм та веб-сайтів, у сфері інформації для загального ознайомлення, публічних заходів, технічної і проектної документації, реклами, охорони здоров’я, спорту, телекомунікацій та поштового зв’язку, транспорту – може призвести до накладення штрафу від 3400 грн до 5100 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Порушення вимог щодо застосування державної мови друкованими засобами масової інформації – може призвести до накладення штрафу від 6800 грн до 8500 грн або попередження, якщо порушення вчинене вперше.

Повторне протягом року вчинення порушення з числа зазначених, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню може призвести до накладення штрафу від 8 500 грн до 11 900 грн.

Проте, такі штрафи запроваджуються ст. 188⁵² КУпАП, яка набере чинності 16.07.2022. Тобто до цієї дати нікого штрафувати, наприклад, за звернення до покупця російською мовою, не будуть.

Уповноважений із захисту державної мови у своїх виступах неодноразово наголошував, що штрафи будуть тільки для тих, хто принципово ігноруватиме і відмовлятиметься виконувати Закон.

Звичайно, змусити через штрафи розмовляти українською мовою неможливо, проте як інструмент забезпечення функціонування української мови як державної у всіх сферах життя людей цілком можливий.