неділя, 16 червень 2019
  • Київ 7:56
  • Нью-Йорк 0:56
  • Лондон 5:56
  • Токіо 13:56
  • Москва 7:56

Скасовано граничні строки розрахунків за низкою експортно-імпортних операцій

17 Травня 2019

Національний банк України спростив валютний нагляд за дотриманням граничних строків розрахунків для експорту робіт, послуг та прав інтелектуальної власності, а також низки операцій з експорту та імпорту товарів,  що є важливими, зокрема, для забезпечення обороноздатності країни, належного доступу українців до медичних послуг і розвитку авіаційно-космічного будування.

Відтепер граничні строки розрахунків за зовнішньоекономічними операціями (365 днів) не розповсюджуються на такі з них:

  • імпорт товарів за державними контрактами з оборонного замовлення;
  • імпорт послуг чи лікарських засобів за угодами Міністерства охорони здоров’я України із спеціалізованими організаціями, а також імпорт послуг для лікування громадян із рідкісними (орфанними) захворюваннями;
  • імпорт товарів, які використовуються для виробництва космічної та авіаційної техниіки та агрегатів;
  • експорт-імпорт товарів у межах угод про розподіл продукції;
  • експорт робіт, послуг (крім транспортних і страхових послуг та робіт) та прав інтелектуальної власності.

Крім цього, НБУ дозволив банкам завершувати валютний нагляд за дотриманням бізнесом граничних строків розрахунків за операціями з експорту товарів після зарахування коштів за акредитив.

Зазначені зміни затверджені постановою НБУ № 67 від 14.05.2019 та діють з 16 .05.2019.