Скасовано мінімальний розмір оплати за посвідчення угод з нерухомістю приватними нотаріусами

Приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій відтепер справлятимуть плату, розмір якої визначається лише за домовленістю між нотаріусом і фізичною або юридичною особою.

Норма про те, що зазначена плата повинна була бути не меншою від розміру ставок державного мита, яке справляється державними нотаріусами за аналогічні нотаріальні дії (тобто 1% від вартості нерухомості) скасована: Мін’юст вніс відповідні зміни до Порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України на виконання Указу Президента від 20 червня 2019 року № 418.

У Нотаріальній палаті України вважають, що на зменшення вартості послуг нотаріуса для більшості громадян очікувати не варто, адже вказані зміни мають значення лише у випадках великих угод, тобто коли оформлюється багатоквартирний будинок, підприємства або офіси з великою площею, тобто угоди купівлі-продажу обходитимуться меншими затратами хіба олігархам.

Окрім того, Рада НПУ прийняла рішення та зобов’язала усіх приватних нотаріусів справляти плату за вчинення нотаріальних дій з урахуванням вимог статті 31 Закону України «Про нотаріат» (в якій вказано, що плата стягується за домовленістю) та положень Декрету Кабінету Міністрів України  «Про державне мито».