середа, 19 вересня 2018
  • Київ 12:03
  • Нью-Йорк 5:03
  • Лондон 10:03
  • Токіо 18:03
  • Москва 12:03

Пропонується скасувати монополію держави на проведення експертиз у кримінальному провадженні

4 Травня 2018

Народні депутати вирішили впорядкувати сферу проведення експертиз, щоб забезпечити ефективність правосуддя на стадії досудового розслідування. Для цього в парламенті зареєстровано законопроект № 8249 «Про внесення змін до деяких нормативних актів України щодо удосконалення процедури проведення експертиз» (автори ініціативи – О. Сотник, Л. Ємець та інші).

Законопроектом передбачається скасувати монополію на проведення експертиз виключно державними установами та врегулювати діяльність інституту слідчих суддів в кримінальному процесі при намірі сторін провести експертизу.
Нагадаємо, що усім відомими «процесуальними змінами» було реформовано і порядок проведення експертизи в кримінальному провадженні. На думку авторів законопроекту № 8249, ці зміни заблокували функціонування правоохоронних органів та можливість розслідування кримінальних проваджень.

У нормах КПК України, де йдеться про підстави проведення експертизи, передбачається зазначити, що експертиза проводиться експертом (зараз – експертною установою, експертом або експертами) за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду (зараз – лише за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження). Слідчий або прокурор для проведення експертизи буде зобов’язаний звернутися саме до експерта, а не до слідчого судді.

Також пропонується змінити в сторону збільшення строки досудового розслідування, вдосконалити порядок залучення експерта, норми щодо розгляду слідчим суддею клопотання про залучення експерта та внести інші суттєві зміни в КПК України.