Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації, – НААУ

post-img

3 хв читати

Сьогодні відсутні ефективні механізми протидії порушенням прав людини у питаннях мобілізації. Тому адвокатам необхідно об’єднати зусилля та узагальнити наявні факти з метою напрацювання спільних заходів реагування на виклики.

Такої думки дійшли учасники круглого столу на тему «Забезпечення дотримання прав людини в умовах воєнного стану», який відбувся за ініціативи Молодіжного Комітету НААУ – UNBA NextGen.

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Спікери обговорили дотримання прав людини під час затримання особи і доставлення її до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК). Зокрема, йшлося про протиправні затримання людей не в місцях їх проживання або реєстрації. Також звернули увагу на тенденцію недопуску адвокатів до клієнтів у приміщення центрів, що порушує як адвокатські гарантії, так і право самої людини на правничу допомогу.

Адвокат Ігор Андрєєв поділився власним досвідом та успішними кейсами у протидії незаконному постановленню на облік і незаконним спробам мобілізації осіб співробітниками ТЦК, які зареєстровані та стоять на обліку в інших областях України. Він розкрив правову природу оголошення у розшук через АРМОР та розкрив механізм, які використовують співробітники центрів. Він надав поради, як уникнути виникненню конфліктних ситуацій, а якщо не вийшло, то як протидіяти силовому затриманню і побиттю.

Адвокат Дмитро Бакулін розібрав декілька кейсів у судових справах, де скасовувалися рішення військово-лікарських комісій щодо мобілізованих, а адвокат Вікторія Коновалова акцентувала увагу на важливості актуалізації інформації про себе в ТЦК, а також дослідила нюанси під час постановлення на військовий облік, у тому числі для внутрішньо переміщених осіб.

Регіональний представник Комітету у Хмельницькій області Андрій Іваницький наголосив на важливості підвищення обізнаності громадськості щодо процесів мобілізації та військового обліку, а адвокат Алла Філатова відзначила зацікавленість колег темою порушення прав людини у цій сфері. Тож голова Комітету Сергій Барбашин запропонував узагальнити практику порушень прав людини під час заходів мобілізації.

Цей круглий стіл став першим із запланованого циклу заходів, присвячених порушенням прав людини в умовах воєнного стану.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua