Справа Грановського: організація злочинної схеми, скасування підозри та оскарження САП

post-img

2 хв читати

Колишній нардеп Олександр Грановський, якого за часів президентства Петра Порошенка називали “куратором президента в судах”, виграв Вищий антикорупційний суд. Слідчий суддя Володимир Воронько виніс ухвалу, якою скасував повідомлення про підозру від НАБУ про організацію корупційної схеми на 93,3 млн грн.

“Скасувати повідомлення про підозру Грановському Олександру Михайловичу від 21.10.2022 у кримінальному провадженні Nº52016000000000380 від 20.10.2016.
Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду протягом 5 (пʼяти) днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії судового рішення”, – йдеться в ухвалі.

А що САП?

Водночас спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила, що «категорично не погоджується» з рішенням слідчого судді ВАКС та буде його оскаржувати.

Прокурор вважає, що зібрані у межах досудового розслідування докази свідчать про причетність особи до організації злочинної схеми, реалізація якої під час продажу мінеральних добрив завдала збитків АТ “Одеський припортовий завод”(99,57 % належать державі) у сумі 93,3 млн.

Що відомо про справу

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру чотирьом особам у нанесенні 93,3 млн грн шкоди ОПЗ. Серед підозрюваних є колишня помічниця народного депутата від фракції «Блоку Петра Порошенка» Олександра Грановського, колишня член правління ОПЗ Ольга Ткаченко. Її оголосили в розшук як і власника Newscope Estates Limited Павла Чумака. 21 жовтня 2022 року НАБУ і САП повідомили про підозру й екснардепу Грановському, проте заочно.

Слідство встановило, що екснардеп Грановський через свою помічницю Ткаченко організував схему, за якою ОПЗ продавав мінеральні добрива наперед визначеній компанії Newscope Estates Limited за цінами, нижчими від ринкових. В подальшому ця компанія перепродавала товар іноземним компаніям із реального сектору економіки за конкурентними цінами. Однак фізично постачання забезпечував цим компаніям ОПЗ.

Схема діяла впродовж березня-грудня 2015 року. До її реалізації були залучені посадовці ОПЗ. Внаслідок таких протиправних дій ОПЗ недоотримав дохід у близько 93,3 млн грн.
На той момент суд визнав обґрунтованість підозри та наявність ризиків, зокрема втечі Грановського від слідства.

Однак тепер суддя Воронько скасував підозру. Варто зазначити, що Воронько був призначений на посаду 06.03.2019, в кінці каденції Порошенка, коли Грановського вважали “куратором президента в судах”.

Наразі в суді інтереси Грановського представляють адвокати Катерина Гупало та Юрій Клебан з юридичної компанії “Arzinger”, як повідомляє Центр протидії корупції, адвокати намагалися відвести зі справи всю групу із 13 детективів НАБУ, а прокурор САП взагалі не був присутній у засіданні.

“Такі маніпуляції роблять для того, щоб підкреслити “безсторонність” судді, а однією із ознак нібито упередженості детективів була погано організована комунікація з прокурором, що й стало підставою для винесення ухвали”, – повідомили в ЦПК.

Arzinger раніше вже захищали такі суперечливі фігури, як Сергій Курченко та Андрій Клюєв.

Довідка: 
Олександр Грановський був народним депутатом Верховної Ради України VIII скликання, куди пройшов від партії Блок Петра Порошенка під номером 58. У 2019 році він балотувався у мажоритарному окрузі у Харкові, але програв представнику Слуги народу Олександру Куницькому.

Без автора