п'ятниця, 15 листопада 2019
  • Київ 20:06
  • Нью-Йорк 13:06
  • Лондон 18:06
  • Токіо 3:06
  • Москва 21:06

Спрощено процедури оренди держмайна

3 Жовтня 2019

Верховна Рада 3 жовтня ухвалила Закон “Про оренду державного та комунального майна”.

Законом передбачається, що передача в оренду державного та комунального майна замість застарілої процедури проведення конкурсу буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні в електронній торговій системі.

Буде створено два переліки – “Перелік першого типу (перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні)” та “Перелік другого типу (перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону)”.

Аукціон проводиться відповідно до договору, що укладається між орендодавцем і оператором електронного майданчика; при наявності заяв на участь не менше, ніж від 2-х учасників. Важається таким, що відбувся, у разі здійснення на аукціоні не менше 1 кроку аукціону.

Для участі в аукціоні потенційний орендар подає заявку на участь в аукціоні шляхом заповнення електронної форми в електронній торговій системі, встановленої адміністратором.

Протокол про результати аукціону формується та публікується в електронній торговій системі автоматично в день завершення аукціону в електронній формі. У той же час, відомості про учасників аукціону не підлягають розголошенню до закінчення аукціону.

Крім того, Законом регулюється порядок передачі в оренду майна без проведення аукціону, закріплюється суб’єктний склад та підстави для такої передачі майна в оренду без аукціону.

Також визначається перелік випадків, за яких фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного і комунального майна.