Суд стягнув на користь держави понад 4 млн грн за порушення природоохоронного законодавства

1 хв читати

У спорі про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу, слід виходити з презумпції вини правопорушника. Такий висновок зробив Господарський суд Тернопільської області – рішення від 22 липня 2024 року у справі № 921/166/24.

Теребовлянська окружна прокуратура звернулась до Господарського суду Тернопільської області з позовом до органу місцевого самоврядування про відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства в сумі 4 714 594,95 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що органом місцевого самоврядування впродовж двох років не забезпечено належного виконання встановлених законом обов’язків у сфері охорони навколишнього природного середовища щодо ліквідації стихійних сміттєзвалищ побутових відходів на території громади, що призвело до забруднення та засмічення земель та, як наслідок, заподіяння шкоди довкіллю.

Дослідивши обставини справи, суд погодився з доводами прокурора. Суд встановив, що незважаючи на обізнаність щодо засмічення та забруднення земельних ділянок та заподіяних збитків навколишньому природному середовищу внаслідок цього, протягом тривалого часу відповідачем як власником земельних ділянок, жодних заходів щодо поводження з відходами та притягнення до відповідальності осіб, винних у порушенні законодавства про відходи, не вжито. При цьому суд зауважив, що у спорі про відшкодування шкоди, заподіяної навколишньому природному середовищу, слід виходити з презумпції вини правопорушника.

Відтак, суд задовольнив позовні вимоги та стягнув з відповідача на користь держави збитки, заподіяні внаслідок порушення вимог природоохоронного законодавства в сумі 4714594,95 грн.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua