Символіка громадського об’єднання не повинна відтворювати державні символи України

3 хв читати

Символіка громадських об’єднань затверджується уповноваженим статутним органом громадського обʼєднання в порядку, визначеному його статутом, та підлягає реєстрації відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

Види символіки громадського об’єднання:

  • емблема;
  • прапор.

Символіка громадського об’єднання не повинна відтворювати:

  • державні символи України;
  • інші офіційні символи чи знаки, які використовуються державними органами, органами влади Автономної Республіки Крим та органами місцевого самоврядування, державні та інші нагороди, печатки та інші відмітні знаки цих органів;
  • державні герби, прапори або офіційні назви інших держав;
  • ім’я або зображення фізичної особи без письмової згоди такої особи або її спадкоємців, засвідченої в установленому законом порядку, якщо інше не передбачено законом;
  • інші символи та знаки, використання яких обмежено законом.

У символіці громадського об’єднання не може використовуватися символіка російської імперської політики, символіка комуністичного, націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів, символіка воєнного вторгнення російського нацистського тоталітарного режиму в Україну.

Символіка громадського об’єднання має відрізнятися від зображення вже зареєстрованої символіки іншого громадського об’єднання.

Опис символіки має відповідати таким вимогам:

  • містити інформацію про кольори, масштаби та пропорції елементів символіки;
  • містити інформацію про повне або скорочене найменування громадського об’єднання (визначене статутом громадського об’єднання);
  • відповідати зображенню символіки.

Зображення символіки повинно містити повне або скорочене найменування громадського об’єднання.

Для державної реєстрації символіки подаються зображення та опис символіки у паперовій та електронній (файл zip архіву) формах.

Громадське об’єднання має право на використання власної символіки з дня її реєстрації. Забороняється використання зареєстрованої символіки громадського об’єднання фізичними та юридичними особами без згоди такого об’єднання та для цілей, не пов’язаних з діяльністю такого громадського об’єднання.

Власну символіку може мати лише громадське об’єднання зі статусом юридичної особи.

Реєстр символік громадських формувань доступний за посиланням.

За інформацією МЮУ

 

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua