У Законі про дорожній рух встановлять права та обов’язки осіб, що рухаються в колісних кріслах

Парламентом прийнято за основу законопроект №7486 «Про внесення змін до Закону України «Про дорожній рух» щодо організації дорожнього руху для осіб, які рухаються в кріслах колісних».

Закон  «Про дорожній рух» пропонується доповнити новою статтею 191 щодо основних прав та обов’язків осіб, що рухаються в кріслах колісних.

Згідно зі статтею, такі особи мають право:

– рухатися по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках  із швидкістю пішохода;
– їздити по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю.

Особи, які рухаються в кріслах колісних  із швидкістю пішохода по тротуарах, пішохідних або велосипедних доріжках, мають право на переважне перетинання проїзної частини по позначених пішохідних переходах. Під час руху вони повинні виконувати вимоги, що стосуються пішоходів.

Особи, які рухаються в кріслах колісних по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю, повинні пересуватися в напрямку руху транспортних засобів по правій крайній смузі, поворот ліворуч та розворот дозволяється на дорогах з однією смугою для руху в кожному напрямку і без трамвайної колії посередині. Під час руху вони повинні виконувати вимоги, що стосуються велосипедистів.

Особи, які рухаються в кріслах колісних, зобов’язані:

– використовувати технічно справні та належним чином обладнані крісла колісні;
– не перевозити вантажі, що заважають керуванню;
– не буксирувати причепи;
– не перевозити пасажирів.

Крісла колісні  повинні бути обладнані світловідбивними пристроями, а під час руху в темний час доби по краю проїзної частини дороги, вулиці чи по узбіччю – зовнішніми світловими приладами.