Угода про визнання винуватості «plea deal» та “Угода про співпрацю”: в чому різниця?

post-img

2 хв читати

«Угода про визнання винуватості» «plea deal» передбачає домовленість між прокурором та підозрюваним/ обвинуваченим щодо визнання саме своєї вини та надання свідчень виключно щодо своїх дій, де питання про інших учасників взагалі не ставиться.

Основна перевага такого виду угоди – це внесення грошових коштів на користь ЗСУ, що не тільки економить фінанси держави а й поповнює їх. Крім того, це також економія часу на судові процеси, які складаються з одного або декількох засідань, де суд затверджує умови і покарання, наявні в угоді між обвинуваченим і слідством.

Тобто, угода про визнання винуватості – це фактично визнання виключно своєї вини.

Натомість, «Угода про співпрацю» передбачає, не тільки визнання своєї винуватості а й надання слідству певної інформацію або свідчень щодо інших осіб, що дозволяє слідству притягнути до відповідальності більшу кількість осіб, які є співучасниками злочину.

Подібна практика зазвичай застосовується у випадку малої кількості доказів та/або неможливості самостійно залучити до справи інших підозрюваних.

Основна відмінність між угодами

«Угода про визнання винуватості» – підозрюваний/обвинувачений надає інформацію тільки про себе, тоді, як при укладанні «Угоди про співпрацю» підозрюваний/обвинувачений надає інформацію ще й про інших людей.

Однак, навіть при укладанні «Угоди про визнання винуватості», суд здійснює перевірку дотримання її умов на відповідність до норм ЦПК України.

Така процедура часто застосовується не тільки в Україні. Як приклад можна навести справу в США, де суд поставив під сумнів угоду Хантера Байдена зі слідством, оскільки Суддя окружного суду США Меріеллен Норейка, призначена колишнім президентом Дональдом Трампом, висловила численні занепокоєння щодо особливостей угоди та своєї ролі в судовій справі. Угода включала окреме звинувачення щодо зброї, яке мало бути зняте, якщо Хантер Байден дотримувався домовленості щодо податкових зборів.

Таким чином, фактично існує два типи угод:
«Угода про визнання винуватості», яка не чіпляє інтереси інших осіб та полягає в визнанні винуватості: у формі визнання винуватості та взяття на себе певного обов’язку щодо здійснення допомоги на користь ЗСУ, в обмін пом’якшення обвинувачення;
“Угода про співпрацю”, яка передбачає фактично співробітництво зі слідством у формі надання свідчень проти співучасників або співробітництво в межах угоди про сприяння в розслідуванні інших справ.

 

Без автора