Україна поступово відмовлятиметься від озоноруйнівних речовин

Законопроект «Про озоноруйнівні речовини та фторовані парникові гази», який створює передумови для зменшення споживання та виведення з обігу цих речовин, схвалений урядом і буде поданий до парламенту.

Даний документ розроблено на виконання Україною міжнародних зобов’язань, зокрема, Монреальського протоколу та Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Зокрема, законопроект встановлює процедуру виведення з обігу контрольованих речовин та товарів, що їх містять, визначає порядки імпорту, експорту таких речовин та товарів, що їх містять, і поводження з відходами, що містять ці речовини.

Також передбачається створення Єдиного державного реєстру операторів контрольованих речовин і запровадження маркування контрольованих речовин та товарів, що їх містять.

Як пояснюють у Мінприроди, Україна не виробляє озоноруйнівні речовини, але активно імпортує їх із-за кордону. Йдеться про так звані контрольовані речовини, зокрема, холодоагенти, які застосовуються для охолодження і кондиціонування повітря, спінювачі, розчинники та охолоджувачі, які використовуються у виробництві будівельних матеріалів, оборонній промисловості, авіації, на медичних та залізничних об’єктах, в автомобільній промисловості тощо. Відсутність необхідного законодавства не дозволяє державі здійснювати повний контроль за ввезенням і вивезенням озоноруйнівних речовин через кордон.