понеділок, 19 листопада 2018
  • Київ 21:49
  • Нью-Йорк 14:49
  • Лондон 19:49
  • Токіо 4:49
  • Москва 22:49

Уряд пропонує вдосконалити процедуру розгляду в ДФС скарг платників ЄСВ

12 Вересня 2018

Урядом подано до парламенту розроблений Мінфіном законопроект № 9047  «Про внесення змін до статей 1 і 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Проект передбачає удосконалення та уніфікацію процедури адміністративного оскарження рішень контролюючих органів щодо нарахування ЄСВ.

Запропоновано зменшити строки розгляду скарг в адміністративному порядку з 30 до 20 днів та надати можливість продовжити строки розгляду скарг для більш детального, всебічного та обґрунтованого дослідження матеріалів.

Нагадаємо, що згідно частини четвертої статті 25 Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» органи Державної фіскальної служби, які розглядають скаргу платника єдиного внеску, зобов’язані прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику протягом 30 календарних днів. Разом з тим, положення статті 56 Податкового кодексу України встановлюють інші вимоги щодо термінів розгляду скарг платників податків: скарга розглядається протягом 20 днів, а у разі необхідності її термін розгляду може бути продовжений до 60 днів. Окрім того, функцію контрольно-перевірочної роботи закріплено виключно за контролюючими органами обласного та центрального рівнів.

Тобто, на сьогодні склалася колізія щодо застосування єдиних термінів та відповідних підходів до розгляду скарг платників податків на рішення контролюючих органів.

Саме тому мета прийняття законопроекту № 9047  – забезпечення єдиного підходу до розгляду скарг в адміністративному порядку. Це сприятиме підвищенню ефективності організації роботи та контролю за переглядом рішень органів ДФС з питань ЄСВ під час проведення процедури адміністративного оскарження.