п'ятниця, 26 квітня 2019
  • Київ 4:49
  • Нью-Йорк 21:49
  • Лондон 2:49
  • Токіо 10:49
  • Москва 4:49

Усі радянські ГОСТи скасують за кілька років

11 Квітня 2019

Угода про вільну торгівлю з ЄС відкрила нові можливості для експорту української промислової продукції, але експорт української промислової продукції до країн-ЄС вимагає серйозної роботи щодо гармонізації технічних вимог та регламентів України з європейськими стандартами.

З 2016 року суттєво трансформовано систему технічного регулювання та стандартизації, зокрема ліквідовані 90% радянських ГОСТів. Натомість розроблено та прийнято 5105 національних стандартів – тепер 91% гармонізовані зі стандартами ЄС.

У 2019 році планується прийняти іще 3000 стандартів. За кілька років усі радянські ГОСТи буде скасовано та замінено на європейські стандарти.

З 2018 року Україна набула повноправного членства в Метричній конвенції, що відкриває додаткові можливості для експорту. “З моменту набуття повноправного членства України у Метричній конвенції ми отримали визнання української системи вимірювань та її відповідності міжнародним вимогам з боку усіх 59 країн-членів Конвенції. Це обов’язкова умова, щоб Україна набула повноправного членства в Міжнародній організації законодавчої метрології та продовжувала роботу над укладанням Угоди  з ЄС про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА)”, – зазначив перший віце-прем’єр-міністр України Степан Кубів.