В разі закриття ФОП необхідно подати звіт та сплатити ЄСВ

ФОП (зокрема, “єдинники”) формують та подають до органів доходів і зборів Звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску самі за себе один раз на рік – до 10 лютого року, що настає за звітним періодом. Це передбачено п. 2 розд. ІІІ Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого ЄСВ.

У разі державної реєстрації припинення підприємницької діяльності страхувальників, зазначених у п. 2 розд. ІІІ Порядку, такі особи зобов’язані подати самі за себе Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна», де останнім звітним періодом є період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 10 розд. ІІІ Порядку).

Звіт із зазначенням типу форми «ліквідаційна» формують та подають до податкового органу страхувальники, зазначені у п. 2 розд. ІІІ Порядку, – протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності (п. 11 розд. ІІІ Порядку).

Відповідно до п.п. 1 п. 13 розд ІV Інструкції про порядок нарахування і сплати ЄСВ, для платників, зазначених у п.п. 3 п. 1 розд. II Інструкції, останнім періодом, за який необхідно обчислити та сплатити ЄСВ, буде період з дня закінчення попереднього звітного періоду до дня держреєстрації припинення.

ЄСВ сплачується протягом 10 календарних днів після граничного строку подання Звіту із зазначенням типу форми «ліквідаційна».

Про це нагадало Головне управління ДПС у Рівненській області.