вівторок, 15 жовтня 2019
  • Київ 6:20
  • Нью-Йорк 23:20
  • Лондон 4:20
  • Токіо 12:20
  • Москва 6:20

В Україні скасують трудові книжки

9 Жовтня 2019

Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет анонсував скасування трудових книжок в Україні.

“Сьогодні ми запускаємо в роботу законопроект і акти уряду, які скасують обов’язковість трудових книжок”, – повідомив чиновник на Facebook

Ключові тези пропонованої реформи:

1. Скасування трудових книжок. Громадяни не будуть зобов’язані при наймі на роботу подавати роботодавцю свою трудову книжку. Відповідно, роботодавцям не потрібно її перевіряти або зберігати. (Справа в тому, що в електронних реєстрах держави дані про трудовий стаж всіх українців з 2000 року є і так. Для розрахунку пенсій або інших соціальних виплат вже використовуються саме ці дані).

2. Громадяни зможуть легко отримати електронний документ з інформацією про свій стаж в Інтернеті. Цей документ вони можуть надати роботодавцю, якщо для того важливо перевірити стаж здобувача з офіційних реєстрів. Щоб отримати цей документ, громадянину потрібно буде зробити кілька кліків і скористатися ЕЦП (або й BankID). Роботодавці зможуть перевірити справжність документа за допомогою QR-коду, який буде автоматично накладатися на ці документи.

3. Якщо у громадянина є трудовий стаж до 2000 року, буде можливість занести цю інформацію в електронний реєстр – самостійно або через роботодавця. Тоді не буде потреби зберігати трудову книжку як носій інформації.

4. Якщо хтось все ж захоче “колекціонувати” інформацію про свій стаж в трудових книжках, забороняти це не будуть. Можна буде так само просити свого роботодавця робити в ТК записи і ставити штампи.

“Сподіваюся, що ми зможемо прийняти закони, відповідні постанови і запустити все технічно вже в цьому році”, – зазначив Д. Дубілет.