В Україні створено Службу супроводу військових та їхніх родин: що це таке і які послуги надаватиме

post-img

2 хв читати

У Генеральному штабі ЗСУ повідомили, що в України створюється єдина система по роботі з членами сімей загиблих, зниклих безвісти та полонених військовослужбовців, яка матиме назву “Служби супроводу (патронації)”.

Про це йдеться у Telegram Генерального штабу ЗСУ.

Зазначається, що Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський затвердив Концепцію впровадження соціального супроводу військовослужбовців та членів їхніх сімей у системі цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України та Дорожню карту.

Повідомляється, що головна мета створення такої системи – піклування про родини військовослужбовців та їх загальне інформування, супровід поранених у закладах охорони здоров’я, координація та зв’язок із сім’ями полонених, зниклих безвісти, загиблих (померлих).

“Відповідні підрозділи будуть розгорнуті в складі вже чинних штатних підрозділів цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, які мають окрему структуру та вертикаль на всіх рівнях військового управління”, – розповів начальник Центрального управління цивільно-військового співробітництва Генштабу ЗСУ полковник Олександр Кутков.

Зазначається, що першочергово служби соціального супроводу будуть комплектуватися військовослужбовцями, звільненими з полону, та військовослужбовцями, які через поранення чи стан здоров’я не можуть брати участь у бойових діях. Відповідні рішення уже прийняті. У заході також взяли участь представники бойових бригад, в яких проводився експеримент з впровадження підрозділів соціального супроводу.

“Робота служби патронації неймовірно важлива не тільки для поранених захисників та сімей військовослужбовців, але й для усієї бригади. Бо наші оборонці знають, що ні вони, ні сім’ї не залишаться самі, і це підвищує моральний бойовий дух загалом бригади. До прикладу, у нашій військовій частині переважна більшість поранених повертаються знову в стрій”, – сказала представниця 3 штурмової бригади старший лейтенант Олена Толкачова.

Разом з цим, молодший лейтенант Сергій Лихоманенко з 5 окремої штурмової бригади розповів, що служби патронації є своєрідними мультихабами, які об’єднують фахівців з різних напрямків: медичного, фінансового, кадрового, психологічного, звʼязків з громадськістю тощо. Це дає можливість оперативніше розв’язувати питання військовослужбовців та їхніх родин.

“Рішення про створення служб соціального супроводу підтримують в бойових бригадах, бо воно спрямоване на простого військовослужбовця. Як неодноразово наголошувалося керівництвом ЗС України та Генеральним штабом – головна наша цінність – це люди”, – підкреслив він.

Представниця 93 окремої механізованої бригади старший солдат Аліна Карнаухова зауважила, що важливо, щоб сім’ї військовослужбовців постійно відчували підтримку.

“Я керівник позаштатної служби патронації та вдова загиблого героя 93 бригади. Тому я добре знаю і розумію, як важлива підтримка сімей загиблих воїнів саме рідною бригадою. Така турбота впливає на бойовий дух всіх військовослужбовців бригади. Вони бачать, що про їхні родини турбуються”, – наголосила вона.

Відповідно до спільної Директиви Міністра оборони України та Головнокомандувача ЗС України невдовзі служби патронації стануть штатними підрозділами у Збройних Силах України, що виведе підтримку військовослужбовців та їхніх сімей на новий якісний рівень.

Без автора