В Україні є проблема хронічного невиконання судових рішень: суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський

1 хв читати

Контроль за виконанням рішень ЄСПЛ здійснює підпорядкований Комітету міністрів Ради Європи відповідний департамент, який є у структурі секретаріату організації. Вони ведуть з державою постійний діалог про виконання рішень і розв’язання системних проблем.

Про це повідомив суддя Європейського суду з прав людини Микола Гнатовський в інтерв’ю Укрінформ.

“Щодо розв’язання системних проблем в Україні для прикладу розповім про два «пілотні» рішення ЄСПЛ.

Перше було ухвалене у 2009 році у справі «Юрій Миколайович Іванов проти України». На той час уже стало зрозумілим, що в Україні є проблема хронічного невиконання судових рішень – переважно у справах, які пов’язані з соціальними виплатами, але не тільки з ними. У рамках процедури «пілотного рішення» Україні було надано пів року на вирішення цього питання, а до цього розгляд заяв на цю тему був зупинений. Але проблему не було розв’язано не лише за відведений ЄСПЛ час, а й донині. Ба більше, у 2017 році взагалі відбулася безпрецедентна подія, що, як на мене, може бути охарактеризована як свідчення катастрофічної спільної невдачі України та органів європейської системи прав людини. Тоді у справі «Бурмич та інші проти України» ЄСПЛ ухвалив безпрецедентне рішення припинити розгляд понад 12 тисяч заяв зі скаргами на невиконання в Україні судових рішень та передати їх одразу до Комітету міністрів Ради Європи у рамках процедури нагляду за виконанням рішень. Така сама доля спіткала і подальші аналогічні скарги проти України – вони одразу передаються «на виконання» для Комітету міністрів Ради Європи. Проблема має бути розв’язана всередині України: мені відомо про багато зусиль у цьому напрямі, але ознак суттєвого прогресу не помітно.

Проблема виконання рішень національних судів набагато ширша за відносини України та ЄСПЛ. Стоїть питання про здатність держави в принципі забезпечувати верховенство права – без виконання остаточних судових рішень його бути не може. Очевидно, що це загрожує виконанню Україною вимог для вступу до Європейського Союзу. Адже цілком зрозуміло, що країна-кандидат на вступ до ЄС повинна мати здатну нормально функціонувати національну правову систему. А без розв’язання сталих проблем виконання остаточних судових рішень вона такою визнана бути не може.

Друге пілотне рішення, ухвалене у 2020 році у справі «Сукачов проти України», стосується умов у закладах тримання під вартою. Тут так само, на жаль, ми спостерігаємо лише збільшення кількості однотипних заяв”, – заявив суддя.

Без автора