субота, 20 жовтня 2018
  • Київ 20:02
  • Нью-Йорк 13:02
  • Лондон 18:02
  • Токіо 2:02
  • Москва 20:02

Верховний Суд дозволив оформити паспорт-книжечку замість ID-карти

5 Жовтня 2018

Реалізація державних функцій має здійснюватися без примушення людини до надання згоди на обробку персональних даних, а впровадження новітніх технологій не повинно бути безальтернативним і примусовим. Ті, хто відмовляються приймати ці технології, повинні мати альтернативу – використання традиційних методів ідентифікації особи. Так вважає Верховний Суд.

Велика Палата Верховного Суду, розглядаючи справу № 806/3265/17 (провадження № 11-460заі18), захистила право особи, передбачене ст. 32 Конституції України, якою, зокрема, закріплено заборону збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім законом визначених випадків.

Позивачка звернулася до суду з позовом, заперечуючи проти виготовлення паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм, який міститиме її персональні дані.

Велика Палата Верховного Суду ухвалила постанову у справі, частково задовольнивши позовні вимоги та зобов’язавши Коростенський районний відділ Управління Державної міграційної служби України в Житомирській області оформити та видати позивачці паспорт громадянина України у формі книжечки.