субота, 20 жовтня 2018
  • Київ 20:09
  • Нью-Йорк 13:09
  • Лондон 18:09
  • Токіо 2:09
  • Москва 20:09

Віковий ценз для купівлі алкоголю і сигарет можуть підвищити до 21 року

13 Червня 2018

В парламенті зареєстровано законодавчу ініціативу, якою пропонується заборонити продаж алкогольних та тютюнових виробів особам, які не досягли 21 року.

Відповідний законопроект № 8437 про внесення змін до Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» внесено в Верховну Раду народними депутатами від фракції «Народний фронт».

У статті 15-3 вищевказаного Закону пропонується встановити, що забороняється    продаж    пива    (крім    безалкогольного), алкогольних,  слабоалкогольних  напоїв,  вин столових та тютюнових виробів:
– особами, які не досягли 21 року (зараз – 18 років);
– особам, які не досягли 21 року (зараз – 18 років).

Втім, законопроект викликає ряд зауважень. Зокрема, власникам торгівельних точок, магазинів тощо стане складніше знаходити кандидатури продавців – якщо в асортименті магазину є алкоголь та сигарети, продавцями не зможуть бути особи повнолітні, але які не досягли 21 року. Оскільки часто в супермаркетах та закладах харчування підробляють студенти, законопроект загрожує обмежити і їх право на працю.

Автори проекту вважають, що прийняття таких змін «стане кроком на шляху боротьби із вживанням алкоголю серед підлітків та молоді України, а також зменшить шкідливий вплив алкоголю на фізичне та психічне здоров’я неповнолітніх осіб». Даний акцент на неповнолітті також не зрозумілий, адже зараз купувати алкоголь та сигарети можуть лише повнолітні – з 18 років. Також автори у пояснювальній записці говорять лише про алкоголь, хоча сам проект стосується і тютюнових виробів.

Але найбільш сумнівно законопроект № 8437 виглядає в контексті чинного законодавства, що передбачає набуття громадянином України повної цивільної дієздатності саме у 18 років (а в деяких випадках навіть з 16 років).