Внесено проєкт на розгляд: пропонують замінити “малозначні справи” на “справи незначної складності”

post-img

1 хв читати

Аби привести ЦПК у відповідність до рішення Конституційного Суду щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах, необхідно змінити розмір ціни позову зі ста мінімумів до тридцяти.

На сайті ВР з’явився текст проекту Закону від 29.02.2024 №11053 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо приведення у відповідність до Рішення Конституційного Суду України від 22 листопада 2023 року № 10-р(ІІ)/2023».

Про це повідомляє Національна асоціація адвокатів України.

Хоча документ має свій номер, за предметом регулювання він фактично є альтернативним до раніше внесеного проекту №11026 від 19.02.2024 «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України та Кодексу адміністративного судочинства України щодо гарантування права на судовий захист у малозначних спорах».

Нагадаємо, 22 листопада 2023 року Другий сенат Конституційного Суду України ухвалив Рішення у справі щодо конституційності п.п. 1, 5 ч. 6 ст. 19, п. 2 ч.3 ст. 389 ЦПК. КС вирішив, що визначені у кодексі розміри ціни позову (як критерій віднесення справи до категорії малозначних) перевищують розміри прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати та не відповідають розумінню справи та спору в ній як малозначного.

Сьогодні для цілей ЦПК малозначними справами (розгляд яких здійснюється у спрощеному позовному провадженні) вважаються:

справи, у яких ціна позову не перевищує ста розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб;
справи незначної складності, визнані судом малозначними (крім справ, які підлягають розгляду лише за правилами загального позовного провадження, та справ, ціна позову в яких перевищує двісті п’ятдесят розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).
справи про захист прав споживачів, ціна позову в яких не перевищує двохсот п’ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.
Проектом №11053 пропонується змінити термінологію. Автор ініціативи звертає увагу, що з початку впровадження в дію положень процесуальних кодексів постало питання про те, що термін «малозначні справи» нівелює їх значення для держави. Ці спори не є малозначними для учасників, а можуть бути навпаки значущими для них. Тож у даному випадку слід користуватися терміном «справи незначної складності».

Тут варто звернути увагу, що Конституція України застосовує термін «малозначні спори». Відповідно до ст. 131-2 Основного Закону, представництво осіб у суді здійснюють виключно адвокати. Втім, можуть бути визначені винятки, які стосуються зокрема малозначних спорів.

Що стосується розміру ціни позову, за якої спір буде віднесено до справ незначної складності, то його пропонується зменшити зі ста до тридцяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що відповідатиме чотирьом середньомісячним заробітним платам в Україні.

Крім того, автор ініціативи вбачає недоречним виокремлення такої категорії справ незначної складності як справи про захист прав споживачів. Це зменшить «поріг» віднесення такої категорії справ до справ незначної складності з двохсот п’ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб до тридцяти. В чинній редакції ЦПК справи щодо захисту прав споживачів ціна позову в яких є меншою двохсот п’ятдесяти розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб імперативно відносяться до малозначних справ та автоматично розглядаються в порядку спрощеного позовного провадження в силу приписів процесуального закону.

Водночас під категорію справ про захист прав споживачів, які є доволі складними у правозастосуванні, підпадають майже всі цивільні справи щодо недійсності правочину, розірвання договорів, про стягнення суми заборгованості. Зокрема, у кредитно-іпотечних спорах, депозитних справах, договірних справах (щодо договорів підряду, купівлі-продажу, найму, оренди, доручення, перевезення, зберігання, житлово-комунальні спори тощо) першою серед заявлених стороною вимог завжди є вимога про захист прав споживачів. У зв’язку з цим законопроектом також пропонується виключити п. 5 ч. 6 ст. 19 ЦПК.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua