Впродовж 2023 року суди України розглянули майже 4,3 млн проваджень: голова ВС Станіслав Кравченко

post-img

1 хв читати

Для того щоб обговорювати питання розбудови майбутнього, нам треба розуміти, з якими викликами ми стикаємося сьогодні, із чим справляємося, що слід вдосконалити і які питання є для нас проблемними.

Про це зазначив Голова Верховного Суду Станіслав Кравченкоповідомляє Судова влада.

Серед викликів, що нині постали перед судовою владою, Станіслав Кравченко виокремив насамперед зміну територіальної підсудності судових справ низки судів і пов’язані із цим логістичні складнощі, збільшення навантаження на суди, надходження нових категорій справ, пов’язаних з війною, а також необхідність забезпечення роботи судів на прифронтових територіях, відновлення діяльності судів у деокупованих населених пунктах, судового контролю на етапі розслідування воєнних злочинів та розгляду відповідних кримінальних проваджень.

Голова ВС звернув увагу на те, що зараз продовжують існувати й проблеми, які виникли ще до повномасштабної війни. Це, зокрема, гостра нестача кадрів у судовій системі. Водночас Станіслав Кравченко відзначив нещодавню важливу подію для формування суддівського корпусу місцевих судів, а саме складення 248 новопризначеними суддями присяги.

Крім того, Голова ВС зауважив, що впродовж 2023 року суди України розглянули майже 4,3 млн проваджень. За його словами, такого результату вдалося досягти, у тому числі, завдяки законодавчому врегулюванню деяких питань, зокрема питань електронного судочинства.

Також Станіслав Кравченко зазначив, що Верховний Суд активно формує практику розгляду нових категорій справ, застосовуючи норми міжнародного права, оскільки окремі норми КК України є бланкетними і без застосування, зокрема, Женевських конвенцій неможливо визначитись із формулюванням обвинувачення і, власне, розглянути кримінальне провадження.

Без автора