Врегульовано особливості діяльності сімейних фермерських господарств

Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» (законопроект № 6490-д) прийнято Верховною Радою 10 липня.

Даними законодавчими змінами передбачено забезпечити можливість для мешканців села легалізувати свою діяльність у формі підприємницької діяльності для фізосіб-підприємців, які організували фермерське господарство, в тому числі сімейне.

Таким особам надано можливість бути платниками єдиного податку IV групи, за умови сукупності критеріїв:

– здійснення діяльності виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону «Про фермерське господарство»;

– зайняття виключно виробництвом сільськогосподарської продукції, її переробкою та постачанням;

– здійснення господарської діяльності (крім постачання) за місцем податкової адреси;

– невикористання праці найманих осіб;

– членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени сім’ї цієї особи (у визначенні частини другої статті 3 Сімейного кодексу України);

– площа с/г  угідь у власності або користуванні, земель водного фонду у користуванні членів фермерського господарства становить не менш як 2 гектари, але не більш як 20 гектарів.

Також встановлено пільговий порядок сплати ЄСВ для усіх членів фермерського господарства, у т.ч. його голови (доплата ЄСВ за рахунок держбюджету протягом 10 років), та сплату ПДФО з орендної плати за земельні ділянки (паї), до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.