п'ятниця, 14 грудня 2018
  • Київ 22:03
  • Нью-Йорк 15:03
  • Лондон 20:03
  • Токіо 5:03
  • Москва 23:03

Депутати взялись за удосконалення інституту присяжних в Україні

25 Квітня 2018

У квітні цього року Комітет ВР з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності нарешті взявся за законопроекти, подані в серпні 2017 року: законопроект № 7022 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо удосконалення порядку розгляду кримінальних проваджень колегіально судом та судом присяжних та альтернативний законопроект № 7022-1 про внесення змін до КПК та Закону про судоустрій щодо удосконалення функціонування суду присяжних в Україні.

Урядовим законопроектом №7022 кардинальних змін не пропонується, хіба що заплановане розширення компетенції суду присяжних стосовно кримінальних проваджень про злочини, за вчинення яких встановлене покарання не лише у вигляді довічного позбавлення волі, а й у вигляді позбавлення волі на строк більше 8 років.

Законопроектом №7022-1 (автор – нардеп С. Власенко) пропонується чітко визначити критерії та процедуру відбору присяжних, їх правовий статус, порядок судового розгляду кримінального провадження за участі присяжних; надати визначення понять «суд присяжних», «вердикт».

Судовий розгляд за участю присяжних, згідно проекту, складається з таких етапів:
– відбір кандидатів в суд присяжних,
– вступні промови сторін кримінального провадження,
– обвинувальна частина,
– захисна частина,
– останнє слово обвинуваченого,
– заключні судові промови,
– напутнє слово судді присяжним,
– винесення вердикту судом присяжних,
– винесення суддею вироку з визначенням міри покарання.

Також  запропоновано єдиний підхід визначення права обвинуваченого (підсудного) на розгляд кримінального провадження за участі присяжних; встановлюється, які особи за письмовою заявою можуть бути звільнені від виконання обов’язків присяжних тощо.

Наразі обидва законопроекти – в статусі очікування розгляду.