Використання показань, отриманих за ч. 11 ст. 615 КПК України в умовах воєнного стану: роз’яснення адвоката

post-img

3 хв читати

Відповідно до ч. 11 ст. 615 КПК України показання, отримані під час допиту свідка, потерпілого, у тому числі одночасного допиту двох чи більше вже допитаних осіб, у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах воєнного стану, можуть бути використані як докази в суді виключно у випадку, якщо хід і результати такого допиту фіксувалися за допомогою доступних технічних засобів відеофіксації.

Показання, отримані під час допиту підозрюваного, у тому числі одночасного допиту двох чи більше вже допитаних осіб, у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах воєнного стану, можуть бути використані як докази в суді виключно у випадку, якщо у такому допиті брав участь захисник, а хід і результати проведення допиту фіксувалися за допомогою доступних технічних засобів відеофіксації.

Про використання показань, отриманих за ч. 11 ст. 615 КПК України в умовах воєнного стану розповіла заслужений юрист України, адвокат, доктор юридичних наук, професор, член НКР при ВС, член Ради комітету з питань кримінального права та процесу НААУ Ірина Гловюк під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ.

Лектор докладно проаналізувала разом з учасниками використання показань, отриманих за ч. 11 ст. 615 КПК України в умовах воєнного стану, а саме:

1. Доктринальне тлумачення ч. 11 ст. 615 КПК

2. Застосування ч. 11 ст. 615 КПК у судовій практиці

У рамках характеристики використання показань, отриманих за ч. 11 ст. 615 КПК України акцентовано на наступному:

1. Доктринальне тлумачення ч. 11 ст. 615 КПК

Якщо досудові не депоновані показання отримані у кримінальному провадженні у період воєнного стану, то вони можуть бути використані як джерело доказів у судовому провадженні, якщо будуть дотримані умови, передбачені цією частиною статті та не порушені обмеження, передбачені ст. 87 КПК України.

Умови:

• фіксування допиту (у тому числі одночасного допиту двох та більше раніше допитаних осіб) за допомогою доступних технічних засобів відеофіксації (результати фіксування мають бути доступними для дослідження у суді);

• допит підозрюваного проводився за участі захисника.

У разі, якщо ці умови не буде дотримано, фактичні дані, які містяться у показаннях, є недопустимими та не можуть бути використані як докази.

Обов’язковим для використання в України є і практика ЄСПЛ щодо досудових показань. Зокрема, рішення ЄСПЛ «Сітневський та Чайковський проти України».

2. Застосування ч. 11 ст. 615 КПК у судовій практиці

  • На думку колегії суддів положення ч.11 ст. 615 КПК істотно трансформують правила використання показань у доказуванні, проте стосується показань, отриманих в умовах воєнного стану та саме при розгляді кримінального провадження судом по суті пред`явленого обвинувачення (Ухвала Одеського апеляційного суду від 31.05.2022 року, справа № 523/4605/22).
  • Свідок ОСОБА_6 саме в судовому засіданні відмовилась від дачі показань на підставі ст. 63 Конституції України, що суперечить у даному випадку застосуванню норми ч. 11 ст. 615 КПК України (Ухвала Тарутинського районного суду Одеської області від 08.02.2023 року).
  • При дослідженні вказаних вище доказів суд приймає до уваги положення ч. 11 ст. 615 КПК України, згідно якої показання, отримані під час допиту свідка, потерпілого, у тому числі одночасного допиту двох чи більше вже допитаних осіб, у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах воєнного стану, можуть бути використані як докази в суді виключно у випадку, якщо хід і результати такого допиту фіксувалися за допомогою доступних технічних засобів відеофіксації (Вирок Криворізького районного суду Дніпропетровської областівід 14 липня 2022 року, судова справа No 197/161/22).
  • Є ряд випадків, коли у порядку ч. 11 ст. 615 КПК України оцінюються показання, отримані до набуття чинності цією нормою. З таким підходом погодитись неможливо, адже для забезпечення допустимості необхідно, щоб показання були зафіксовані «у кримінальному провадженні, що здійснюється в умовах воєнного стану»: це прямо указано у коментованій частині статті. Тому дослідження показань, отриманих раніше, не може здійснюватися у порядку ч. 11 ст. 615 КПК України (Вирок Рахівського районного суду Закарпатської області від 28.07.2023 року, справа № 305/121/20).
  • Процедура, передбачена ч. 11 ст. 615 КПК України є доречною лише якщо немає можливості здійснити депонування показань у порядку ст. 225 КПК України ( Ухвала Сокирянського районного суду Чернівецької області від 10.03.2022 року, справа 722/329/22).

Без автора