Як безкоштовно отримати довідку про визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості

3 хв читати

Як безкоштовно отримати довідку про визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості? Кожен громадянин може це зробити самостійно, адже у Фонді держмайна для цього працює сервіс автоматичної оцінки нерухомості.

Фізичні та юридичні особи можуть отримати таку е-Довідку, авторизувавшись на сайті https://evaluation.spfu.gov.ua за допомогою особистого електронного підпису або засобів інтегрованої системи електронної ідентифікації (ID.GOV.UA).

Технічні можливості Сервісу дозволяють визначити вартість 18 типів нерухомого майна при здійсненні операцій купівлі-продажу. Сформувавши документ, є можливість зберегти його та роздрукувати.

Така довідка буде чинна впродовж 30 календарних днів з дня її формування.

Також особа має право звернутися до оцінювачів за послугою оцінки, якщо не погоджується з результатами автоматичного визначення оціночної вартості об’єкта нерухомості. Така ж послуга вже буде платною.

Оцінювачем складається звіт про оцінку майна, який реєструється в Єдиній базі та чинний протягом 6 місяців з дати оцінки.

Всі суб’єкти оціночної діяльності (СОД) повинні зареєструватись та зареєструвати оцінювачів, що працюють в складі СОД або за трудовим договором, аби мати змогу реєструвати звіт про оцінку в Єдиній базі.

Зверніть увагу, що реєстрація СОД повинна здійснюватися лише за електронною печаткою СОД,  а не за особистим електронним підписом керівника.

Нотаріусам для того, щоб сформувати витяг з Єдиної бази або звіт про оцінку теж необхідна реєстрація, використовуючи особистий  КЕП.

Джерело: ФДМУ

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua