Як стати на військовий облік 17-річним юнакам за кордоном: відповідь від ТЦК

2 хв читати

Внаслідок повномастабної війни з України виїхали близько 6 мільйонів громадян, серед яких були й підлітки. Тепер деякі з них досягли 17-річного віку і зобов’язані стати на військовий облік.

Як пише видання “Кременчуцький Телеграф”, щороку з січня по березень ТЦК та СП проводять приписку юнаків. Вни мають пройти військово-лікарську комісію, яка визначить їхню придатність до служби. Також перевіряють індивідуально-психологічні та моральні якості, рівень фізичної підготовки, наявність спеціальності та освіту. Після цього юнаки отримають військово-обліковий документ для призовників – приписне посвідчення.

У Кременчуцькому районному ТЦК та СП зазначили, що зараз немає офіційних документів стосовно того, як юнаки за кордоном мають стати на облік.

“Була інформація, що над цим працюють в уряді – щоб українські консульства за кордоном могли брати юнаків на військовий облік призовників. Але якихось документів з цього приводу до нас не надходило. А тому ми користуємося тією нормативною базою, яка є на цей час. Тобто, щоб стати на військовий облік призовників юнак має особисто прибути до ТЦК з відповідними документами та пройти військово-лікарську комісію. Це потрібно зробити протягом того року, коли юнаку виповнюється 17 років. Лише після цього призовник буде внесений у реєстр та його дані з’являться у застосунку “Резерв+”, – пояснив представник ТЦК

Водночас за словами речника Полтавського обласного ТЦК та СП майора Романа Істоміна, обов’язкове оновлення даних до 16 липня не стосується цієї категорії гроомадян – вони спокійно можусть ставати на облік і після цього терміну.

“Щодо можливості зробити це в українському консульстві за кордоном нічого сказати не можу. У нас таких документів наразі немає. Можливо на це питання зможуть відповісти на “гарячій лінії” Міноборони”, — додав майор.

Без автора