Як внутрішньо переміщеним особам укласти декларацію з лікарем?

post-img

4 хв читати

Програма медичних гарантій забезпечує всім киянам однаковий безоплатний доступ до медичних послуг, зокрема і внутрішньо переміщеним особам. Про це повідомляє Національна служба здоров’я України (НСЗУ), яка нагадала прості кроки для укладення декларації із сімейним лікарем.

Зокрема, оскільки медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання, ВПО може вільно обирати сімейного лікаря, терапевта та педіатра для укладення декларації в будь-якому медичному закладі.

Для цього насамперед необхідно обрати найближчий або найбільш зручно розташований заклад первинної медичної допомоги. Це може бути комунальний чи приватний заклад, або лікарі ФОП, що мають договір із НСЗУ. Знайти їх можна за допомогою аналітичної панелі (дашборду) за посиланням: http://e.surl.li/losxrh.

Ліміт декларацій для сімейного лікаря – 1800, терапевта – 2000, педіатра – 900. Якщо лікар досяг ліміту, то він на свій розсуд приймає рішення щодо укладення декларації. Якщо не досяг – він не може відмовити в укладенні декларації.

Другий спосіб знайти лікаря первинної медичної допомоги – зателефонувати до контакт-центру НСЗУ за номером 16-77. Оператор допоможе знайти відповідний заклад і лікарів.

Укладення декларації як в комунальному закладі, так і в приватному – безоплатні. Вимагання коштів за це або оплати першого візиту – неправомірне. Так само немає обмежень на кількість звернень до лікаря або направлень.

Для укладення декларації потрібно записатися на прийом до обраного лікаря. Зробити це можна через реєстратуру медзакладу.

На прийом пацієнту слід взяти:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний код;
  • свідоцтво про народження дитини – якщо декларація укладатиметься з педіатром або сімейний лікар обслуговуватиме дитину;
  • телефон, на який приходитимуть sms з електронної системи охорони здоров’я. Зокрема, sms з кодом підтвердження про вибір лікаря.

Якщо є декларація, підписана з іншим лікарем, з нею нічого робити не треба. Укладення нової автоматично фіксує електронна система охорони здоров’я та водночас анулює попередню.

Завдяки декларації з лікарем первинної медичної допомоги, пацієнт отримує безоплатні послуги з діагностики та профілактики найпоширеніших захворювань, консультації щодо здорового способу життя, е-направлення до лікарів-спеціалістів, е-рецепти на ліки, щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень, може оформлювати довідки, листки непрацездатності тощо.

Більше про безоплатні медичні послуги, які можна отримати за Програмою медичних гарантій, – в електронному посібнику «Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024», завантажити який можна за посиланням: http://e.surl.li/njgxig.

Без автора