Які зміни запланував Мін’юст у сфері державної реєстрації?

В 2019 році планується активна робота Мін’юсту в сфері державної реєстрації. Зокрема, це відкриття півсотні Open space, які надають послуги в форматі єдиного вікна, та початок роботи оновленого ЄДР.

Наступний важливий напрямок роботи – це запровадження тестів для державних реєстраторів. 19 лютого розпочалося перше тестування для реєстраторів, які відключені від реєстрів і тих, хто планує здійснювати реєстраційну діяльність вперше.

Також у цьому році планують і новації в у сфері нотаріату. «Безперечно, ми плануємо перейти до Е-нотаріату. Це така довготривала перспектива, початок якої ми, сподіваюсь, закладемо цього року. Ми йдемо в онлайн», – розповіла заступник Міністра юстиції України з питань державної реєстрації Ірина Садовська.

Окрім того, цього року розпочне роботу оновлений Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань. Головна його новація полягає в тому, що в реєстрі в обов’язковому порядку будуть вказуватись кінцеві бенефіціари юридичних осіб. Це повинно стати одним із факторів підвищення України у рейтингу Doing business.

Також у 2019 році відбудеться запуск автоматичного обміну даних між реєстрами Мін‘юсту та Єдиним державним реєстром судових рішень. «З нашої сторони все підготовлено до запуску, чекаємо на відповідні кроки з боку Державної судової адміністрації», – підкреслила Ірина Садовська.