ЄС повернув мита на український мед

post-img

5 хв читати

Через перевищення квот Європейський союз повернув мита на український мед.

Про це йдеться в повідомленні Генерального директорату Європейської Комісії з питань сільського господарства та розвитку сільської місцевості.

Починаючи з 21 серпня і до 5 червня 2025 року, імпорт українського меду до ЄС відбуватиметься в межах тарифної квоти в рамках Поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі (ПВЗВТ), що діє з 2016 року між двома сторонами.

Автоматичне відновлення цієї тарифної квоти є результатом перегляду автономних торговельних заходів (АТЗ), що діють з 6 червня 2024 року.

“Переглянуті АТЗ включають аварійне гальмо для семи сільськогосподарських товарів, яке автоматично спрацьовує, якщо обсяги імпорту досягнуть середньорічного обсягу імпорту, зафіксованого в період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року”, — йдеться в повідомленні.

Для меду цей середній показник становить 44 417,56 тонн.

Нагадаємо, Україна посіла 4 місце серед світових експортерів меду. Українські виробники меду за останні десять років значно зміцнили свої позиції на світовому ринку. У 2023 році Україна експортувала близько 55,4 тисяч тонн меду, що в п’ять разів більше порівняно з 2012 роком, коли експорт становив трохи понад 10 тисяч тонн. Про це повідомляє асоціація «Український клуб аграрного бізнесу».

Без автора