ЄС ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект

post-img

1 хв читати

Європарламент ухвалив перший у світі закон про штучний інтелект, який має врегулювати використання технологій цього типу.

Документ запроваджує градацію ризиків використання систем на базі ШІ та забороняє деякі практики їх застосування.

Наприклад, заборонено використання зображення облич з інтернету та записи камер відеоспостереження для створення баз даних; системи розпізнавання облич у режимі реального часу, системи розпізнавання емоцій на підприємствах і в школах; системи “соціального рейтингу” тощо.

Правоохоронним органам заборонено використовувати системи біометричної ідентифікації (RBI) , крім деяких обумовлених ситуацій – пошук зниклої людини, терористична загроза тощо.

Для дозволених систем на основі ШІ прописано чіткі правила використання, зокрема – їхня прозорість і підконтрольність людині. Системи штучного інтелекту загального призначення (GPAI) і моделі GPAI, на яких вони базуються, повинні відповідати певним вимогам прозорості, включаючи дотримання законодавства ЄС про авторське право.

Зображення, створені з використанням ШІ, аудіо- чи відеоконтент (“дипфейки”) повинні мати відповідне маркування.

Втім, закон ще має пройти юридично-лінгвістичну перевірку та отримати схвалення Ради Європи. Низка норм мають набути чинності через півроку після публікації, а повною мірою закон запрацює через два роки.

author-img

Femida.ua

редакція Femida.ua