п'ятниця, 14 грудня 2018
  • Київ 21:20
  • Нью-Йорк 14:20
  • Лондон 19:20
  • Токіо 4:20
  • Москва 22:20

ЄСПЛ виніс термінове рішення щодо полонених українських моряків

30 Листопада 2018

У відповідь на заяву уряду України щодо захисту прав моряків, захоплених Російською Федерацією в Керченській протоці, Європейський суд з прав людини, відповідно до Правила 54 Регламенту, зобов’язав РФ надати інформацію щодо:

– захоплення моряків та юридичних підстав їхнього утримання;

– місця їхнього утримання;

– спричинених поранень;

– наданої медичної допомоги.

Цю інформацію Уряд РФ має надати до 3 грудня.

За словами Міністра юстиції України, намагання Росії застосувати свій кримінальний кодекс до українських вояків повністю протирічить здоровому глузду і всім нормам міжнародного права. Захоплені країною агресором українські моряки є військовополоненими і до них мають застосовуватися всі гарантії захисту, які визначені відповідними міжнародними конвенціями.

Російські військові атакували і захопили три українські кораблі в окупованій ними Керченській протоці 25 листопада, а 27 листопада російський суд заарештував усіх українських моряків. Звинування – порушення кордону Російської Федерації, ст. 322 КК РФ. Україна визнала моряків військовополоненими і вимагає негайно відпустити.