Єврокомісія у червні запропонує Україні почати переговори про вступ до ЄС

1 хв читати

Європейська комісія планує запропонувати Україні розпочати переговори про вступ до Європейського Союзу вже у червні 2024 року, щоб дати позитивний сигнал щодо її прагнень до ЄС, перш ніж Угорщина перейме головування в Раді ЄС.

Про це, як пише Прямий, повідомляє Financial Times з посиланням на три власні джерела.

Офіційне рішення щодо рекомендації початку переговорів з Україною та Молдовою Єврокомісія оголосить 7 червня 2024 року. Грузія, яка прийняла закон про “іноземних агентів” всупереч попередженням Брюсселя, не отримає “зеленого світла” на переговори про вступ.

Рекомендація Брюсселя вимагає одностайності від урядів ЄС. Очікується, що Угорщина може висунути заперечення, зокрема через питання ставлення Києва до угорської меншини в Україні. З 1 липня 2024 року Угорщина перейме головування в ЄС, що дасть їй додаткові важелі для визначення порядку денного зустрічей, на яких обговорюються питання, пов’язані з Україною.

Раніше стало відомо, що Європейський Союз, ймовірно, заморозить заявку Грузії на вступ, якщо закон про “Прозорість іноземного впливу”, аналогічний російському закону про “іноагентів”, набуде чинності.

Без автора