вівторок, 16 липня 2019
  • Київ 23:27
  • Нью-Йорк 16:27
  • Лондон 21:27
  • Токіо 5:27
  • Москва 23:27

З 1 липня змінився розмір прожиткового мінімуму – на що це впливає?

9 Липня 2019
З 1 липня 2019 року розмір прожиткового мінімуму становить 1936 грн; дітям до 6 років – 1699 грн; дітям віком від 6 до 18 років – 2118 грн; працездатним особам – 2007 грн; особам, які втратили працездатність – 1564 грн.

Новий розмір прожиткового мінімуму слід враховувати при проведенні індексації грошових доходів населення. Тобто, з 1 липня 2019 року індексація заробітної плати проводиться в межах доходу 2007 грн.
Крім того, новий розмір прожиткового мінімуму необхідно враховувати при утриманні аліментів. Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. У зв’язку з цим, розмір аліментів з 1 липня 2019 р складає: для дітей у віці до 6 років не менше 849,50 грн (1699 грн × 50 %); для дітей у віці від 6 до 18 років не менше 1059,00 грн (2118 грн × 50 %).

Без змін залишаються:

– розмір мінімальної заробітної плати – 4173,00 грн;

– розмір мінімального єдиного соціального внеску – 918,06 грн;

– максимальна величина доходу застрахованої особи, на яку нараховується єдиний внесок  62595 грн;

– максимальний розмір нарахованого ЄСВ 13770,90 грн (62595 грн х 22%) або 5264,24 грн (62595 грн х 8,41%) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда;

– розмір податкової соціальної пільги;

– граничний розмір доходу, який дає право на отримання податкової соціальної пільги;

– граничний розмір добових;

– сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків;

– сума нецільової благодійної допомоги;

– ставка податку на нерухоме майно;

– ставки єдиного податку.