неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 11:06
  • Нью-Йорк 4:06
  • Лондон 9:06
  • Токіо 17:06
  • Москва 11:06

З 1 жовтня дрібні монети виводяться з обігу: що робити?

6 Вересня 2019

Монети номіналом 1, 2 і 5 копійок перестануть бути платіжним засобом в Україні та будуть виведені з обігу з 1 жовтня 2019 року.

Це означає, що їх не прийматимуть під час розрахунків готівкою за товари та послуги.

Відповідні зміни передбачені постановою НБУ від 20 червня 2019 № 82. За оцінками НБУ, з огляду на зростання рівня доходів і цін, українці вже фактично не використовують монети дрібних номіналів.

Але протягом 3-х років громадяни зможуть без обмежень та безкоштовно обміняти ці монети на монети і банкноти інших номіналів:

  • до 30 вересня 2020 включно – в усіх відділеннях українських банків;
  • до 30 вересня 2022 включно – в НБУ і уповноважених банках (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль).

До 18 жовтня 2019 року усі юридичні особи, філії та ФОП мають здати залишки монет номіналами 1, 2 і 5 копійок для зарахування на рахунки.

Зазначимо, що Нацбанк планує в 2019 році ввести в обіг монету номіналом в 5 гривень, а у 2020 році – монету номіналом в 10 гривень. Також припинено випуск банкнот номіналом 1 і 2 гривень – їх поступово виводитимуть з обігу та замінюватимуть на монети. Крім того, розпочнеться поступове вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок. Монети ж 10 і 50 копійок продовжують карбуватися.