За використання РРО з вичерпаним терміном експлуатації – штраф

Після закінчення строку служби реєстратора розрахункових операцій (РРО) виробник не гарантує подальшу працездатність такого РРО в цілому, його комплектувальних вузлів та складових частин, а також не гарантує збереження інформації у фіскальній пам’яті такого апарата, тобто реалізації фіскальних функцій, які є обов’язковими для РРО відповідно до вимог Закону України «Про застосування реєстраторів у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

Строк служби РРО – це строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність РРО, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів (п. 2 Порядку технічного обслуговування та ремонту РРО).

У разі використання суб’єктом господарювання РРО, який вичерпав свій строк експлуатації, такий технологічний пристрій не може вважатися РРО відповідно до вимог вказаного Закону. Тобто, подальше використання такого пристрою суб’єктом господарювання є порушенням вимог Закону і тягне накладення фінансових санкцій у таких розмірах:

– якщо порушення вчинене вперше – 1 грн;

– за кожне наступне вчинене порушення – 100 % вартості товарів/послуг, проданих з відповідним порушенням.

Крім того, за порушення порядку проведення розрахунків, на осіб, які здійснюють розрахункові операції та на посадових осіб платника податків накладається штраф згідно з нормами КпАП.