Забезпечення позову у сімейних спорах за участі дітей. Мета, підстави, порядок виконання: роз’яснення адвоката

post-img

4 хв читати

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті – це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних із ним інших осіб в інтересах забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача (заявника).

Співмірність передбачає співвідношення негативних наслідків від вжиття заходів забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, майнових наслідків накладенням арешту на майно та (або) грошові кошти чи заборони відповідачу здійснювати певні дії.

(Ухвала ВС/КЦС від 14.08.2023 № 757/21377/22-ц)

Про забезпечення позову у сімейних спорах за участі дітей розповіла адвокат, медіатор, Голова Комітету НААУ з питань сімейного права Лариса Гретченко під час заходу з підвищення кваліфікації адвокатів, що відбувся у Вищій школі адвокатури НААУ.

Лектор докладно проаналізувала разом з учасниками забезпечення позову у сімейних спорах за участі дітей, а саме:

  • 1. Право дитини на контакт з батьками. Забезпечення позову як інструмент захисту прав та найкращих інтересів дитини у спорах між батьками.
  • 2. Процесуальні аспекти забезпечення позову у сімейних спорах
  • 3. Заходи забезпечення позову в окремих категоріях спорів між батьками щодо дитини
  • 4. Практика виконання судових рішень щодо забезпечення позову у справах за участі дітей
  • 5. Тематична судова практика та правові позиції Верховного Суду

У рамках характеристики забезпечення позову у сімейних спорах за участі дітей акцентовано на наступному:

1. Право дитини на контакт з батьками. Забезпечення позову як інструмент захисту прав та найкращих інтересів дитини у спорах між батьками

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про охорону дитинства» контакт з дитиною – реалізація матір’ю, батьком, іншими членами сім’ї та родичами, у тому числі тими, з якими дитина не проживає, права на:

● спілкування з дитиною,

● побачення зазначених осіб з дитиною,

● надання їм інформації про дитину або дитині про таких осіб, якщо це не суперечить інтересам дитини.

Питання забезпечення інтересів дитини ґрунтується на розумінні, що розлучення батьків для дітей – це завжди тяжке психологічне навантаження, а дорослі, займаючись лише своїми проблемами, забувають про кардинальні зміни в житті дитини: нове оточення та місце проживання, неможливість спілкування з двома батьками одночасно тощо (постанова ВС/КЦС від 14.12.2023 № 127/20368/21).

Способи забезпечення позову:

  • визначення часу спілкування дитини з матір`ю/батьком та зобов’язання другого з батьків передавати дитину за місцем її проживання згідно визначеного судом часу спілкування.
  • зобов’язання відповідача утриматися від вчинення перешкод у спілкуванні з дитиною,
  • зобов’язання утриматися від самовільної зміни місця проживання, перебування або навчання дитини. заборона виїзду/вивезення дитини за межі України;
  • інші способи, які можуть бути ефективні у такій категорії справ.

2. Процесуальні аспекти забезпечення позову у сімейних спорах(ст. 149-159 ЦПК України):

  • подати заяву може учасник справи,
  • допускається як до пред’явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи,
  • позов забезпечується встановленням обов’язку вчинити певні дії, у разі якщо спір виник із сімейних правовідносин;
  • вимоги заяви про забезпечення позову не можуть бути тотожними позовним вимогам;
  • кілька заходів забезпечення позову, що мають бути вжиті судом, із обґрунтуванням доцільності вжиття кожного з цих заходів.
  • можливість повторного звернення з заявою у випадку відмови чи зміни обставин у подальшому,
  • сплата судового збору,
  • ухвала (постанова) суду є виконавчим документом.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій із боку відповідача з тим, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі задля попередження потенційних труднощів у подальшому виконанні такого рішення (Ухвала ВС/КЦС від 14.08.2023 № 757/21377/22-ц).

3. Заходи забезпечення позову в окремих категоріях спорів між батьками щодо дитини 

Інститут забезпечення позову спрямований проти несумлінних дій відповідача та є сукупністю встановлених законом заходів, що вживаються судом за клопотанням осіб, які беруть участь у справі.

При вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого:

● розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову;

● забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу;

● наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову;

● ймовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів;

● запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, які не є учасниками даного судового процесу.

(Ухвала ВС/КЦС від 14.08.2023 № 757/21377/22-ц)

4. Практика виконання судових рішень щодо забезпечення позову у справах за участі дітей:

Важливо, щоб особа, яка заявляє клопотання про забезпечення позову, мала на меті не зловживання своїми процесуальними правами, а створення умов, за яких не існуватиме перешкод для виконання судового рішення (Постанова ВП ВС від 24.04.2024 № № 754/5683/22).

Наявність або відсутність підстав для забезпечення позову суд вирішує в кожній конкретній справі з урахуванням установлених фактичних обставин такої справи та загальних передумов для вчинення відповідної процесуальної дії (Постанова ВП ВС від 24.04.2024 № № 754/5683/22).

5. Тематична судова практика та правові позиції Верховного Суду:

Зустрічі матері з дитиною як вид забезпечення позову у справі про визначення місця проживання дитини: мати, яка на час вирішення справи про визначення місця проживання дитини проживає окремо від дитини, також має право на особисте спілкування з нею, а батько не має права перешкоджати матері спілкуватися з дитиною та брати участь у її вихованні, якщо таке спілкування не має негативного впливу на нормальний розвиток дитини і таке спілкування відбувається саме в інтересах дитини. (Постанова Верховного Суду від 15.11.2023 року у справі № 467/403/22).

Забезпечення позову шляхом зобов’язання не чинити перешкод у спілкуванні та побаченнях з дитиною: суд дійшов висновку про доцільність забезпечення позову шляхом зобов`язання відповідача надати позивачу можливість безперешкодного спілкування, побачення та спільного проведення часу з малолітнім сином кожної суботи місяця з 10:00 год до 13:00 год у присутності батька. (Постанова Верховного Суду від 29.09.2021 року у справі № 490/1087/21).

Спосіб забезпечення позову шляхом заборони виїзду дитини за кордон України: цивільний процесуальний закон не зобов`язує при розгляді питань про забезпечення позову перевіряти обставини, які мають значення для справи, а має на меті лише запобігти ситуації, при якій може бути утруднено чи стане неможливим виконання рішення у разі задоволення позову. (Постанова Верховного Суду від 08.03.2023 р. справа № 263/989/21)

Забезпечення найкращих інтересів дитини не виключає можливого втручання у приватне та сімейне життя одного з батьків дитини і не завжди може відповідати найкращим інтересам одного з батьків (Постанова ВС від 11.03.2024 у справі № 686/1849/23).

Без автора