вівторок, 16 липня 2019
  • Київ 23:45
  • Нью-Йорк 16:45
  • Лондон 21:45
  • Токіо 5:45
  • Москва 23:45

Законопроект про «кешбек» передбачає штрафи для продавців-порушників

9 Липня 2019

Міністерство фінансів України розробило законопроект, який передбачає компенсувати покупцям частину вартості покупки (так званий «кешбек»), якщо продавець порушив порядок проведення розрахунків при продажу товару або послуги, дорожчих 50 неоподатковуваних мінімумів (850 грн).

Законопроект передбачає штраф для продавця: 200% вартості проданих товарів або послуг при першому порушенні, 500% – при наступних.

Компенсація повинна сплачуватися як частина суми штрафів.

Крім цього, Мінфін пропонує запровадити інформаційну систему для перевірки автентичності отриманого покупцем розрахункового документа, оформлення скарги на продавця товарів в разі порушення.

Також передбачено дворівневу систему перевірки поданих покупцями письмових звернень та скарг: на першому етапі – камеральна перевірка звернення, на другому – фактична, якщо продавець не підтвердив факт продажу товарів або послуг.

Зазначимо, що подібний законопроект Мінфін оприлюднював ще в 2018 році, у ньому передбачалося посилення касової дисципліни – штрафи за невидачу касового чека з наступною компенсацією покупцям. Представники бізнесу розкритикували законопроект, побоюючись, що він може стати інструментом недобросовісної конкуренції, Державна регуляторна служба теж не погодила його.

Читайте також: Скасовано штрафи за порушення норм обігу готівки