неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 10:55
  • Нью-Йорк 3:55
  • Лондон 8:55
  • Токіо 16:55
  • Москва 10:55

Законопроект про «кешбек» прийнято за основу

11 Вересня 2019

Народні депутати прийняли за основу законопроект № 1073 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг (так званий «законопроект про кешбек»).

Законопроектом пропонується запровадити ряд мотиваційних заходів для споживачів, щоб вони контролювали проведення розрахункових операцій продавцями та надавачами послуг через реєстратор розрахункових операцій (РРО).

Норми про «кешбек» передбачають, що споживач, який здійснив покупку на суму понад 100 грн та отримав чек, має можливість перевірити його на автентичність. Якщо виявиться, що розрахунковий документ в електронній формі не переданий контролюючим органам, споживач зможе написати скаргу, на підставі якої може бути призначена перевірка.

Якщо перевірка підтвердить, що продавець порушив порядок проведення розрахункових операцій, його оштрафують, а покупцю повернуть 100% вартості придбаних товарів.

Законопроектом заплановані також наступні зміни:

– запровадження інформаційної системи в межах електронного кабінету, за допомогою якої може бути перевірена автентичність отриманого покупцем в пункті продажу товарів розрахункового документа, оформлена скарга на продавця товарів за порушення порядку проведення розрахункових операцій та в режимі реального часу відстеження руху такої скарги через контролюючий орган;

– законодавче визначення системи зберігання, збору та обліку даних РРО та можливість використання електронних копій розрахункових документів та фіскальних звітних чеків, подання яких є обов’язковим згідно Закону, в якості джерел податкової інформації;

– запровадження дворівневої системи перевірок поданих покупцями (споживачами) письмових звернень чи скарг засобами порталу перевірки розрахункових операцій:
на першому рівні проводиться камеральна перевірка поданого звернення;
на другому рівні – у випадку не підтвердження продавцем факту продажу товарів (послуг) покупцю в ході камеральної перевірки чи неявки його для її проведення  призначається фактична перевірка дотримання всіх вимог законодавства про застосування реєстраторів розрахункових операцій, оприбуткування товарів та обліку їх руху, дотримання порядку ведення касових операцій;

– розширення переліку видів діяльності, що здійснюються суб’єктами спрощеної системи оподаткування, для яких застосування РРО є обов’язковим.

Законопроект про «кешбек» передбачає штрафи для продавців-порушників

Які зміни у сфері розрахунків передбачені для продавців – читайте за посиланням: «РРО в смартфоні»: заплановано зміни щодо розрахунків у сфері торгівлі та послуг