вівторок, 21 серпня 2018
  • Київ 22:39
  • Нью-Йорк 15:39
  • Лондон 20:39
  • Токіо 4:39
  • Москва 22:39

Законопроект про кримінальні проступки прийнято за основу

11 Червня 2018

Верховна Рада України 7 червня прийняла за основу законопроект № 7279-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень».

Законопроектом пропонується визначити принципи та критерії розмежування кримінальних проступків та злочинів, змінити класифікацію кримінальних правопорушень на:

– кримінальні проступки;
– нетяжкі злочини;
– тяжкі злочини;
– особливо тяжкі злочини.

Таким чином, склади кримінальних проступків будуть утворені за рахунок злочинів невеликої тяжкості (які і виключаються з класифікації злочинів).

Згідно проекту, кримінальний проступок – це діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачено основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або інше покарання, не пов’язане з позбавленням волі.

Також проектом заплановано:

– узгодити питання строків дізнання та судового розгляду кримінальних проступків;

– визначити порядок застосування інституту судимості до осіб, які скоїли кримінальний проступок;

– визначити коло суб’єктів, що будуть проводити дізнання по кримінальних проступках;

– уточнити перелік можливих негласних слідчих (розшукових) дій під час дізнання;

– унормувати питання джерел доказів;

– передбачити, що готування до кримінального проступку не тягне за собою кримінальної відповідальності.

Очікується, що введення спрощеного порядку досудового розслідування у формі дізнання для кримінальних проступків сприятиме зменшенню навантаження на органи досудового слідства.