субота, 24 серпня 2019
  • Київ 17:33
  • Нью-Йорк 10:33
  • Лондон 15:33
  • Токіо 23:33
  • Москва 17:33

Законопроект про сільськогосподарську кооперацію прийнято за основу

5 Червня 2019

Парламентом прийнято за основу законопроект № 6527-д, яким пропонується нова редакція Закону України «Про сільськогосподарську кооперацію», якою передбачається врегулювати усі ключові питань створення та діяльності сільськогосподарських кооперативів в Україні в єдиному законодавчому акті.  

Проектом, зокрема, пропонується відмовитися від жорсткого поділу сільськогосподарських кооперативів за типами на виробничі та обслуговуючі, надаючи членам (засновникам) сільськогосподарського кооперативу самостійно обирати види діяльності: виробничий, обслуговуючий, переробний чи багатофункціональний, а також форму діяльності – з метою чи без мети одержання прибутку.

Відповідно пропонується перехід до єдиної організаційно-правової форми – сільськогосподарський кооператив. При цьому проектом передбачається поступовий перехід існуючих сільськогосподарських кооперативів до нової єдиної форми.

Законопроектом також передбачено можливість утворення сільськогосподарського кооперативу, який здійснюватиме свою діяльність без мети одержання прибутку. Статутом сільськогосподарського кооперативу, який діє з метою одержання прибутку, також може бути передбачено обов’язкову трудову участь у діяльності сільськогосподарського кооперативу його членів – фізичних осіб (як це передбачено для сільськогосподарських виробничих кооперативів).

Проектом, на відміну від чинного регулювання відповідних відносин, пропонується усунути невиправдані обмеження та пропонуються додаткові можливості для розвитку сільськогосподарських кооперативів.

Зокрема, сільськогосподарські кооперативи, які діють з метою одержання прибутку (незалежно від обраного виду діяльності), матимуть право здійснювати операції з особами, які не є членами або асоційованими членами таких кооперативів, за умови, що сумарна вартість таких послуг та операцій не перевищує 20 % виручки кооперативу, та не матимуть обмежень щодо переходу права власності на продукцію своїх членів.

Законопроектом також передбачено можливість утворення і діяльності сільськогосподарських кооперативних об’єднань – так званих кооперативів другого рівня, які є поширеними у світі.

Також закладається ефективна модель економічної діяльності сільськогосподарського кооперативу, яка дозволяє підвищити конкурентоздатність на аграрному ринку, запобігає подвійному оподаткуванню (як на рівні кооперативу, так і на рівні його членів), дає можливість діяти як з метою отримання прибутку, так і зберегти за собою неприбутковий статус.

Законопроектом передбачається необхідність створення у кожному сільськогосподарському кооперативі фонду розвитку, кошти якого та майно, придбане за рахунок цих коштів, не підлягатимуть розподілу між його членами.