неділя, 22 вересня 2019
  • Київ 10:54
  • Нью-Йорк 3:54
  • Лондон 8:54
  • Токіо 16:54
  • Москва 10:54

Законопроект щодо зменшення тиску на бізнес прийнято за основу

11 Вересня 2019

Верховна Рада України на вечірньому засіданні 10 вересня прийняла за основу законопроект № 1080 “Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес”.

Цей законопроект було розроблено з метою гуманізації кримінальної відповідальності за ухилення від сплати податків та усунення можливості використання на практиці в якості інструменту численних зловживань та тиску службових осіб слідчих органів, що здійснюють контроль за додержанням податкового законодавства.

Законопроектом пропонується виключити з Кримінального кодексу України статтю 205 «Фіктивне підприємництво», якою визнається кримінально караним створення або придбання суб’єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності або здійснення видів діяльності, щодо яких є заборона.

Також підвищується розмір сум фактичного ненадходження до бюджету податків, зборів і інших обов’язкових платежів для встановлення наявності ознак складів кримінальних правопорушень, передбачених ст. 212 Кримінального кодексу України «Ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)».

Даний законопроект був визначений Президентом України Володимиром Зеленським як невідкладний. До другого читання законопроект готуватимуть за скороченою процедурою.