Змінився порядок залучення товарних бірж до продажу майна, що перебуває у податковій заставі

2 хв читати

Закон № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (чинний з 16.03.2024) передбачає зміни у порядку залучення товарних бірж до продажу майна, що перебуває у податковій заставі.

Змінено підхід до організації процесу продажу заставного майна на організованих товарних ринках:

  • скасовано необхідність визначення переліку уповноважених товарних бірж на продаж майна, що перебуває у податковій заставі, шляхом проведення конкурсного відбору, яка втратила актуальність;
  • пропозиція щодо кожного продажу заставного майна надсилається до усіх бірж, які мають ліцензію на право здійснення діяльності з організації торгівлі продукцією на товарних біржах (підпункти 95.7.1 та 95.7.2 п. 95.7 ст. 95 ПКУ).

Податкова застава – це спосіб забезпечення сплати платником податків грошового зобов’язання та пені, не сплачених таким платником у строк, визначений ПКУ. Податкова застава виникає на підставах, встановлених ПКУ. У разі невиконання платником податків грошового зобов’язання, забезпеченого податковою заставою, орган стягнення у порядку, визначеному Кодексом, звертає стягнення на майно такого платника, що є предметом податкової застави.

Більше про різні зміни, внесені Законом № 3603, – в Інформлисті ДПСУ № 2/2024 

Без автора