Значення особистого розвитку в юридичній та адвокатській практиці

post-img

2 хв читати

Що є важливішим в житті юриста, адвоката – особистий чи професійний розвиток? Як їх поєднати? Такі питання виникають у більшості керівників юридичних компаній та у самих правників. Деякі говорять, що важливішим є професійний розвиток, оскільки реалізуючи себе в якості професіонала можна заробити гроші. Втім, юридична та адвокатська практика вимагає потужних внутрішніх ресурсів, збереження фізичного та психологічного здоров’я.

Де ж брати систематично потужні внутрішні ресурси? Враховуючи, що обов’язково залишати сили, енергію, терпіння для cебе та своєї родини. Що включає в себе особистий розвиток для юриста, адвоката? Дуже часто правники, в силу свого завантаженого графіку, як кажуть, коли «строки піджимають», забувають про повноцінний обід, необхідність своєчасного та повноцінного сну, отримання позитивних емоцій та вражень від культурних та навчальних програм, а також свій духовний розвиток… Все це призводить до того, що людина починає жити «на автоматі». Але такий режим рано чи пізно призводить до того, що юрист, адвокат проживає своє життя на низьких емоційних тонах.

Найскладніше в житті кожної людини – контролювати свої думки та свій настрій. Ось чому так важливо, як ми прокидаємося вранці та налаштовуємо себе на новий успішний день. Разом з тим, варто розуміти, що будь-який відпочинок та релакс не дадуть життєвої енергії. Для  наповнення себе новою енергією потрібно конкретні, ефективні дії.

Вченими доведено, що якість та кількість годин сну людини, в першу чергу, напряму залежить та впливає на ефективність робочого дня, рівень спілкування з близькими , психологічне здоров’я та інше. Якщо людина перебуває в ресурсному стані, їй достатньо і до 6 годин повноцінного сну. Але для цього її день має бути насиченим та різноманітним.

Особистий розвиток юриста, адвоката впливає на його етичну поведінку, спілкування з колегами, партнерами, конкурентами, клієнтами. Юрист, адвокат, який має високий рівень особистого розвитку (що включає в себе багатий світогляд, набутий в процесі подорожей, культурних й навчальних програм, наявність хобі, творчу реалізацію) – володіє глибоким, індивідуальним та нестандартним підходом в своїй професійній діяльності з клієнтом.

Такий юрист, адвокат відповідально відноситься до вибору справ та своїх клієнтів, він не береться за справи, які несуть для нього великі репутаційні втрати у майбутньому та є токсичними. Як би не говорили, але токсичний клієнт буде впливати на наші переконання та наш настрій.

Юрист, адвокат, який має високий рівень особистого розвитку, не застрягне в стані «я знаю про це все, для чого мені вчитися чомусь новому?». В даному випадку часто такі фахівці приходять до професійної деформації. Для них в 2020 році не відомі такі поняття, як медіація, психологія взаємовідносин, конфліктологія, терапія та інше, адже вони вважають, що головне читати чинне законодавство та ще трактувати його, як їм подобається та на свою користь.

Слід усвідомлювати, що дуже важливо розуміти цілі свого клієнта, чиє вони є праведними, чи не несуть шкоди йому особисто та іншим людям, які наслідки може мати клієнт у майбутньому від свого наявного світогляду та вчинків, яке майбутнє його очікує в даній ситуації тощо.

На сьогоднішній день успішні власники компанії вживають на своєму внутрішньому рівні ряд заходів, що сприяють особистому зростанню персоналу. До таких заходів входять: систематичні тематичні та святкові корпоративи, на яких до їх організації залучаються ініціативні працівники, які можуть показати свої кулінарні, творчі таланти та, звичайно, своє почуття гумору. Іноді між працівниками влаштовують різні змагання, марафони, конкурси тощо. Для прикладу можна згадати таку велику структуру, як Торгово-промислова палата України, Київська Торгово-промислова палата. Успішні та розумні роботодавці розуміють, що важливо зберегти психологічне та фізичне здоров’я свого персоналу, без якого не можлива продуктивна та якісна праця.

На жаль, не усі компанії виділяють кошти та включають у свій штат внутрішнього бізнес-тренера, який буде займатися розробкою та проведенням заходів професійного та особистого напрямку для розвитку персоналу.

Іноді роботодавці юридичних та адвокатських компаній переконані, що працівники мають розвиватися лише в професійному напрямку, а особистий розвиток – це власна справа кожного працівника у вільний від роботи час, адже це не приносить прибутку бізнесу.  Але давайте поміркуємо, як важко працівнику виділяти час на себе, коли доводиться приїжджати з роботи пізно ввечері, а на вихідних приділити час спілкуванню з близькими та домашньому господарству. Тому насправді хороший керівник має турбуватися про своїх підлеглих, і така турбота відображається в різних формах.

Серед українських роботодавців, які активно займаються розвитком свого персоналу, можна назвати SPORT LIFE, ARZINGER, «Енергоатом» тощо.

Велике значення має, щоб юрист, адвокат, маючи обмежений час після роботи, не зупинявся на особистому розвитку, а знаходив час в своєму графіку для розвитку своєї особистості.

Успішна особистість – це основа для успішної юридичної та адвокатської практики. Успішна особистість – це позитивне мислення, екологічне середовище спілкування, наявність достатнього переліку інтересів для свого особистого зростання, творча реалізація, громадська активна позиція.

Успішна особистість юриста, адвоката формується роками та вимагає особистої роботи над собою кожного дня!