неділя, 15 грудня 2019
  • Київ 2:12
  • Нью-Йорк 19:12
  • Лондон 0:12
  • Токіо 9:12
  • Москва 3:12

Зняти готівку з картки можна буде в касах магазинів

26 Листопада 2019

Національний банк України пропонує надати можливість держателям електронних платіжних засобів (наприклад, платіжних карток) у разі потреби отримувати готівку з кас підприємств торгівлі, громадського харчування та послуг, що застосовують реєстратори розрахункових операцій (з відповідною реєстрацією).

В НБУ вважають, що таке нововведення сприятиме зменшенню тінізації економіки, подальшому розвитку безготівкового сегменту та зростанню фінансової інклюзії громадян.

Наразі відповідний проект постанови НБУ знаходиться на стадії громадського обговорення.

Таким чином, в разі ухвалення змін українці зможуть знімати готівку з банківських карт прямо на касі супермаркету, кафе чи АЗС. Особливо актуальним новація стане це для жителів невеликих населених пунктів, де часто взагалі немає банкоматів, а також для мереж автомобільних заправок.

На думку експертів, новація буде популярною і вигідною як для держателів платіжних карток, так і для банків та власників закладів. Так, банківські установи заощаджуватимуть на інкасації готівки та обслуговуванні банкоматів, люди залишатимуть на картах більше грошей – а значить фінустанови отримають більші прибутки.