Чи будуть штрафи у разі оптової або роздрібної торгівлі алкогольними напоями за цінами нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни?

Центральне міжрегіональне управління ДПС по роботі з великими платниками податків нагадує, що вимогу щодо реалізації алкогольних напоїв, за цінами не нижчими за мінімальні оптово-відпускні ціни на такі напої, передбачено Постановою КМУ від 30.10.2008 № 957 «Про встановлення розміру мінімальних оптово- відпускних і роздрібних цін на окремі види алкогольних напоїв» (зі змінами та доповненнями) та частиною 12 ст. 18 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» від 19.12.1995 № 481/95-ВР (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до ст. 17 Закону № 481/95-ВР до суб’єктів господарювання застосовуються фінансові санкції у вигляді штрафів у разі: – оптової або роздрібної торгівлі коньяком, алкогольними напоями, горілкою, лікеро- горілчаними виробами та вином за цінами, нижчими за встановлені мінімальні оптово-відпускні або роздрібні ціни на такі напої – 100 відсотків вартості отриманої партії товару, розрахованої виходячи з мінімальних оптово- відпускних або роздрібних цін, але не менше 10000 гривень.

Відповідно до п. 19 постанови Кабінету Міністрів України від 21.05.2012р. № 450 «Питання, пов’язані із застосуванням митних декларацій» партією товарів вважаються:

  • товари, що переміщуються через митний кордон України від одного відправника на адресу одного одержувача за одним товарно-транспортним документом на перевезення;
  • товари, що переміщуються через митний кордон України трубопровідним транспортом або лініями електропередачі протягом одного календарного місяця;
  • товари, що пересилаються на митну територію України від одного відправника на адресу одного одержувача в міжнародних поштових відправленнях в одній депеші;
  • товари, що пересилаються на митну територію України в міжнародних експрес-відправленнях протягом однієї доби, незалежно від кількості товарно- транспортних документів на перевезення;
  • товари, що переміщуються через митний кордон України одним громадянином в ручній поклажі у пасажирському відділенні (салоні) транспортного засобу, яким прямує такий громадянин, або супроводжуваному (несупроводжуваному) багажі.

Таким чином, при визначенні відповідальності за результатами проведеної фактичної перевірки враховується вартість отриманої партії товару розрахованої виходячи з мінімальних оптово-відпускних цін, затверджених Постановою № 957.